کارگاه آموزشی مبانی سواد رسانه ای در خانواده

دکتر سید بشیر حسینی

هیات علمی دانشگاه صدا و سیما

جهان رسانه ای امروزه چنان ما را با پیام های خود بمباران کرده و دنیای واقعی را مغلوب خویش ساخته که به ندرت می توانیم واقعیت را از مجاز تمیز دهیم.

اغلب ما فکر می کنیم که در حوزه رسانه با سواد هستیم. اسامی بسیاری از برنامه های تلویزیونی، فیلم ها، مجلات، کتابها و ترانه ها را می دانیم. بسیاری از هنرمندان و ورزشکاران را می شناسیم. می توانیم بخوانیم، می توانیم قصه فیلم ها را دنبال کنیم و ... در واقع می دانیم چگونه با رسانه ها مواجه شویم و از آنها اطلاعات بگیریم و چگونه با آنها سرگرم شویم.

واقعیت این است که ما نمی توانیم از مواجه شدن با سیل پیام ها و اطلاعاتی که ما را در این دنیای رسانه ای نشانه گرفته اند؛ اجتناب کنیم. ما و دنیای واقعی چنان مغلوب دنیای رسانه ای هستیم که به ندرت می توانیم واقعیت را از مجاز تمیز دهیم. پیام های رسانه ای اغلب چندین لایه دارند و همیشه آن طور که به نظر می رسند، نیستند. بنابراین ما نیازمندیم که اطلاعات و مهارت های خود را در روبرویی با رسانه ها توسعه دهیم تا بتوانیم کنترل لازم را بر روی آنها و تاثیراتشان بر خود و جامعه به دست آوریم. مجموعه این مهارت ها که در اصطلاح «سواد رسانه ای» خوانده می شود.

سواد رسانه ای به  افراد جامعه کمک می کند تا ساختار دانشی قویتر درباره رسانه ها به دست آورند، ما را در تشخیص لایه های متعدد پیام های رسانه ای یاری داده و در تمیز مرز بین جهان واقعی و جهان رسانه ای توانا می سازد. وقتی از سطح بالایی از سواد رسانه ای برخوردار باشیم، در واقع نقشه روشنی در دست داریم که کمک می کند در جهان رسانه ای راه را بهتر پیدا کرده، تجارت و اطلاعات مفیدی کسب کنیم و بتوانیم با تسلط بر این پیام ها، هوشیارانه کنترل زندگی خود را به دست گیریم.

ارتقاء سطح سواد رسانه ای به خانواده ها در جهت خود کنترلی در برابر رسانه ها نیازمند آموزش مهارت های لازم به آنهاست. با توجه به خلا موجود در زمینه آموزش سواد رسانه ایبه خانواده ها و صیانت از کانون خانواده؛ ضرورت دارد تا به آموزش های جدی در این زمینه پرداخت. چرا که هرگونه بی توجهی در این زمینه می تواند تاوان سنگینی به دنبال داشته باشد.

اهمیت و ضرورت افزایش سواد رسانه ای

رویکردهای مختلف به سواد رسانه ای

نحوه صحیح مواجهه با رسانه‌ها

تعریف، ویژگی ها و ابعاد سواد رسانه ای

وضعیت سواد رسانه ای در ایران و جهان

شناخت انواع رسانه و ویژگی‌های هر یک

مدل سواد رسانه ای

بازنمایی (تمایز بین واقعیت و پیام های رسانه ای)

تأثیر جنسیت بر ادراک، مصرف و تولید رسانه ای

سواد رسانه ای و زنان

آینده تحولات رسانه‌ها

پنجگانه (پنج سؤال کلیدی) سواد رسانه‌ای

مخاطب‌شناسی و حقوق مخاطب

رژیم مصرف رسانه‌ای

قواعد مشروط و محدود در مصرف رسانه‌ای

با هدف ارتقای بینش مخاطبان در مواجهه با بمباران اطلاعاتی عصر حاضر و مجهز شدن به تکنیک هایی است تا آسیب های ناشی از عدم شناخت اهداف رسانه ها به حداقل رسیده و بتوانند جهان رسانه ای از جهان واقعی تمیز دهند.

افزایش دانش نظری تفکر انتقادی

ارتقای مهارت عملی تجزیه و تحلیل پیام ها و مواجهه هدفمند و مبتنی بر نیاز با انواع رسانه ها و پیام ها

شرکت در این دوره برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه سواد رسانه ای و علوم ارتباطات ضروری است.

شرکت در این دوره برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی بلامانع است.

•

زمان برگزاری : روز یکشنبه‌، ساعت 8 تا 15       تاریخ برگزاری : 12 شهریورماه 96

هزینه ثبت نام: 1/200/000 ریال

اعضای هیات علمی حوزه و دانشگاه، طلاب و دانشجویان، همکاران و ثبت نام کنندگان گروهی : 1/000/000 ریال

دانشجویان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی: 800/000 ریال

شماره کارت مرکز: 5892101144648256  بانک سپه بنام حبیب صحرائی خامسلو

•

به شرکت کنندگان گواهینامه معتبر داده خواهد شد که ارزش علمی و اداری دارد. این گواهینامه قابل ترجمه و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.

علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام به سایت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی http://www.ihcs.ac.ir/Pages/Features/Home.aspx?wid=162  مراجعه کنند.

تلفن مشاوره و ثبت نام ( در ساعت اداری ) : 88624485 سرکار خانم عبدالهی

نشانی: تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکتر صادق آئینه وند (64 غربی)- پژوهشگاه علوم­انسانی و مطالعات فرهنگی

کانال تلگرام مرکز :  @ihcsoe

مرکز آموزش‌های تخصصی­کاربردی علوم­انسانی