مفهوم شناسی نقوش تخت جمشید

دوره آموزشی «کارگاه مفهوم شناسی نقوش تخت جمشید» توسط پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 11 بهمن‌ماه 1402 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

تحلیل و فراتر رفتن از وجه ظاهری آثار بر جای مانده از دوره های تاریخی وجهی است که در مطالعات تاریخی اهمیت اصلی و اساسی را دارد. هر یک از نقوش برجای مانده از این دوران حاوی معناهای عمیقی از جنبه­ های گوناگون فکری آن جوامع هستند. بنابراین مطالعه سنت­های فرهنگی و تجربیات فرهنگی تاریخی و نگاه بر ذهنیت مردم مصادیقی از مطالعات تاریخ فرهنگی است که در جنبه­ های گوناگون آثار باستانی نیز نمودار می­شود. نگاه به نوع رفتار مردم برای نمونه نحوه اجرای یک مناسک خاص لایه ­هایی از تعریف معنادار هویتی یک قوم یا ملت را هویدا می­کند. نقش برجسته­ های تخت جمشید تنها نمودگر نقوش نمایشی دربار هخامنشیان نیستند و از خلال آن­ها می­توان عناصر فرهنگی شگرف حاکم بر زندگی جامعه آن دوران را نیز بازخوانی کرد و این نقوش بیان­های تصویری هستند که نگرش مردمان آن عصر را بازتاب می‌دهند. از این رو بازخوانی مفاهیم مستتر در این نقوش علاوه بر آن که مخاطب را با عناصر فکری این دوره آشنا می­کند شیوه تحلیل نقوش را نیز آموزش می­دهد.

مروری بر تاریخ دوره هخامنشی و اهمیت پژوهش در حوزه مفاهیم نقوش و کاربرد آن در پژوهش­های تاریخی

بازخوانی نقوش تخت جمشید بر مبنای مفاهیم فکری آن ها

با هدف افزایش دانش نظری در مورد اندیشه های هخامنشیان و آشنایی با اصول و مبانی مطالعات تحلیلی نقوش تخت جمشید

و ارتقای مهارت عملی در بازخوانی و تفسیر نقوش هخامنشیان

بازآموزی، تقویت و توانمندسازی: باستان گرایی‌های بی پایه و اساس و تفاسیر غیر واقعی از دوره های باستانی تاریخ ایران بالاخص دوره هخامنشی از مهم­ترین آفت­های جامعه کنونی ایران است که در برخی موارد در سطوح دانشگاهی نیز دیده می­شود. این دوره می‌تواند در از میان بردن دیدگاه‌های ساختگی در این باره و بازآموزی علمی این مسائل نقش مهمی داشته باشد.

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران رشته­ های تاریخ، باستان­‌شناسی، پژوهش هنر و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 3 ساعت ( 1 جلسه 3 ساعته) 1 روز

زمان برگزاری: روز چهارشنبه، ساعت 9 تا 12  تاریخ برگزاری دوره: 11  بهمن‌ماه 1402

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام:  Mata.ihcs.ac.ir

کانال ایتای مرکز:    eitaa.com/mataihcs