تاریخ اجتماعی ایران

دوره آموزشی «درسگفتار تاریخ اجتماعی ایران» توسط پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ23 آذر ماه 1401 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

تاریخ اجتماعی شاخهای از پژوهشهای تاریخی مبتنی بر مطالعۀ تاریخی جنبههای گوناگون زندگی اجتماعی عامۀ مردم است که مطالعات مستمر آن، از حدود نود سال پیش با شکلگیری مکتب آنال آغاز شد. بهرغم مطالعات گسترده در اروپا و ایالات متحده، در ایران کمتر به مباحث نظری و علمی تاریخ اجتماعی پرداخته شده، در حالی که تاریخ اجتماعی از مباحث واحدهای درسی رشته‌های تاریخ، علوم اجتماعی، کتابداری و ایران‌شناسی به شمار می‌رود.

درسگفتار تاریخ اجتماعی ایران به عناصر اساسی و اجتماعی-  اقتصادی زندگی و هویت ایرانی می پردازد (یعنی آنچه از گذشته تا کنون به عنوان میراث به ما رسیده است) و نیز چالش های این هویت را با ورود تجدد به ایران می کاود. تمرکز اساسی در این درسگفتار پس از ذکر مقدماتی که در طی جلسات اول و دوم طرح و بحث می شود بر دوره ای است که از زمان حمله روس به ایران آغاز و با سقوط حکومت محمدرضاشاه پایان می گیرد. این دوره شامل بزرگ ترین شکست ها، نخستین خیزش ها، اولین انقلاب ها، و مهم ترین اصلاحات در ایران است که تاکنون ابعاد این وقایع به خوبی شکافته نشده است. از این لحاظ، یکی از مهم ترین دوره های تاریخ ایران، دوران معاصر است که می توان با شناخت دقیق تر از آن، فهم کلی ای از جامعه ایران در دوران اخیر به دست آورد.

این درسگفتار مشتمل بر10 جلسه خواهد بود. چنانکه ذکر شد دو جلسه، طرح کلیات مبحث مذکور و معرفی منابع و مآخذ کمکی است. جلسات بعد به تفکیک ادوار تاریخی ایران از ابتدای قاجار تا انقلاب اسلامی را شامل خواهد شد. در این درسگفتار با تفکیک موضوعی، به ارائۀ محورهای مختلف و شاخص در مطالعه و بررسی تاریخ اجتماعی ایران پرداخته می شود. محتوای هر یک از این جلسات در بند 2 ارائه می شود. متناسب با ظرفیت کلاس و نیازسنجی مطالعاتی از مخاطبان، استادان این حوزه نیز به عنوان استاد مهمان دعوت خواهند شد.

کلیات تاریخ اجتماعی ایران

شناخت منابع و مآخذ مطالعاتی

مروری بر تاریخ اجتماعی ایران پس از ورود اسلام تا دوران صفویه

مروری بر تاریخ اجتماعی ایران از دوره صفویه تا روی کار آمدن قاجار

تاریخ اجتماعی و وضعیت جامعۀ ایرانی در دوران قاجار تا مشروطه

تحولات اجتماعی ایران طی دوران مشروطه

وضعیت زنان در تحولات اجتماعی یکصدساله اخیر

تاریخ اجتماعی ایران در دوران رضاشاه

تحولات اجتماعی ایران در دوران محمدرضاشاه

گروه ها و اقشار اجتماعی جدید در ایران مدرن

نقش گروه های اجتماعی جدید در جامعۀ ایران طی دوره پهلوی

با هدف افزایش دانش نظری و درک دقیق و صحیح از تاریخ ایران و تحولات دوران معاصر در حوزۀ مطالعات ایرانشناسی

شرکت در این دوره برای دانشجویان رشته‌های تاریخ، زبان و ادبیات فارسی، جامعه شناسی، مردم شناسی و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

زمان برگزاری: روزهای چهارشنبه، ساعت 15 تا 17       تاریخ شروع:23 آذر ماه 1401

مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی(آنلاین)

تاریخ : از ۲۳ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۱۵:۰۰ تا ۲۶ بهمن ۱۴۰۱

تاریخ ثبت نام : از ۲۰ شهریور ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۵۵ تا ۰۸ اسفند ۱۴۰۱ ساعت ۱۹:۵۵