آشنایی با مدیریت آب در روزگار ساسانی و سده­های نخستین اسلامی

دوره آموزشی «درسگفتار آشنایی با مدیریت آب در روزگار ساسانی و سده­های نخستین اسلامی» توسط پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 18 اسفند ماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

فلات خشک ایران همواره کم باران بود. ساکنان این فلات با علم به این نیاز، تلاش نمودند از بسترهای محیطی برای استخراج و مدیریت این مایع حیاتی؛ علاوه بر علم به محدودیتهای محیطی، از دانش فنی در این زمینه بهره ببرند. این دانش فنی منجر به شکل‌گیری میراث غنی از تکنیک‌های مرتبط با استخراج، نگهداری، انتقال و بهره‌برداری از آب گردید. بسته به محیط طبیعی هر منطقه، نحوه مدیریت منابع آب، روشهای متنوعی را می‌طلبد. این میراث عظیم دانش فنی از روزگار آغاز تاریخی تا پایان عصر ساسانی روند روبه رشدی داشته است. در سده‌های نخستین اسلامی نه تنها این روشها فراموش نشدند که قوانین فقهی جدیدی حتی در مورد تکنیک-های پیشین وضع گردید. آنچه ضرورت پژوهش حاضر را توجیه می‌کند؛ وضعیت کم‌بارشی دهه‌ی اخیر و احتمالاً سالهای پیش‌رو است که در این زمینه باید "گذشته را چراغ راه آینده دانست" و از تجارب پیشینیان برای مدیریت اندک منابع آبی موجود و استفاده‌ی بهینه از آن تلاش نمود. اهمیت این مبحث از آنروست که برخی از تکنیک‌های مدرن بهره‌گیری از آب مانند حفر چاههای عمیق موجب کاهش سفره‌های آبی زیرزمینی در دوران معاصر گردیده است؛ بنابراین استفاده از تکنیک‌های سنتی (از جمله قنات) در اغلب مناطق روستایی می‌تواند در کاهش تنش‌های آبی و چالش‌های ناشی از آن تا حد قابل توجهی مؤثر باشد. این پژوهش تلاش نموده است تا با مروری بر این تکنیک‌ها و مصادیق آنها، آگاهی نسبی در زمینه بهره‌گیری مجدد از آنها را آگاهی‌بخشی نماید.

مروری بر منابع نوشتاری (جغرافیایی و تاریخی) در مورد آب و سازه­های هیدرولیکی در روزگار ساسانی و سده­های نخستین اسلامی

آشنایی با مدیریت منابع آب در دوره ساسانی و سده­های نخستین اسلامی

بررسی مصادیق بهره­گیری از تکنیکهای آبیاری و آبرسانی در دوره ساسانی و سده­های نخستین اسلامی براساس متون تاریخی و داده­های باستان­شناسی

با هدف افزایش دانش نظری در زمینه تکنیک­های استخراج، انتقال و بهره­برداری از انواع منابع آبی

و آشنایی با تاریخ مهندسی آب در دوران باستان و اسلامی

و ارتقای مهارت عملی در شناسایی تکنیک­های آبیاری و آبرسانی و ترغیب در بکارگیری آنها برای سطح محدود

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران حوزه تاریخ، باستان­شناسی، تاریخ علم، کشاورزی و آبیاری و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

زمان برگزاری: روز چهارشنبه، ساعت 10 تا 13      تاریخ برگزاری: 18 اسفند ماه1400

تاریخ : از ۱۸ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۸ اسفند ۱۴۰۰