دوره آموزشی «سلسله کارگاه‌های تحلیل گفتمان؛ کارگاه پنجم درآمدی بر تحلیل تاریخی-گفتمانی روث ووداک» توسط پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 27 دی ماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

تاریخ به مثابه منبع داده های مورد نیاز برای تحلیل و غور در شاخه های مختلف علوم انسانی است . تاریخ همچنین بستر زایش و  شکل گیری فرضیه ها و نظریه هایی است که در حوزه هایی نظیر سیاست ،جامعه شناسی و اقتصاد شکل می گیرد . از این رو ابزار کاوش و تفحص در آن، دارای اهمیت است . در میان رویکردهای متعدد روش شناسی در علوم انسانی ، تحلیل گفتمان یکی از روش هایی است که توجه وثیق به علم تاریخ دارد . یکی از مهمترین نحله های تحلیل گفتمان ، تحلیل انتقادی گفتمان (CDA) است که توسط نورمن فرکلاف پایه ریزی شد .طی سال های اخیر ، CDA، به زیرشاخه های فرعی تری تقسیم شده است که یکی از آن ها تحلیل تاریخی گفتمانی (Discourse -Historical Analysis) است که در میان محققان ایرانی کمتر مورد توجه واقع شده است  . این روش به سبب فراهم آوردن ابزارهای کندوکاو جزیی نگرانه در متون و اسناد تاریخی ، نگاه چند وجهی به تمام ابعاد نگارش متن ، امکان اصلاح و تکمیل فرضیه در روند پژوهش و نیز ظرفیت استفاده به عنوان روشی میان رشته ای ، شایستگی فراگیری و توجه بیشتری دارد .

بررسی ابعاد و مولفه های تحلیل تاریخی-گفتمانی شامل:

کشف واژگان کلیدی و ارتباطات درون متنی

آگاهی از رابطه ی بینا متنی و بینا گفتمانی میان گفتارها ، متون، ژانرها و گفتمان ها

بررسی متغیرهای اجتماعی فرازبانی و چارچوب های نهادی یک زمینه ی خاص

کنکاش در زمینه های اجتماعی سیاسی و تاریخی گسترده تر که پرکتیس های گفتمانی در آن گنجانیده شده و به آن مربوط می شوند

با هدف افزایش دانش نظری پیرامون نظریه تحلیل گفتمان انتقادی

و ارتقای مهارت عملی در شناسایی ارتباط متن با سایر متون ، شرایط اجتماهی –سیاسی

شرکت در این دوره برای دانشجویان، محققان علوم سیاسی ، تاریخ و جامعه شناسی و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

زمان برگزاری: روز دوشنبه، ساعت16 تا 18     تاریخ برگزاری: 27 دی ماه1400

مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (آنلاین)

تاریخ : از ۲۷ دی ۱۴۰۰ تا ۲۷ دی ۱۴۰۰

تاریخ ثبت نام : از ۱۸ آبان ۱۴۰۰ ساعت ۱۵:۲۵ تا ۲۷ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۵:۲۵