سلسله کارگاه‌های تحلیل گفتمان؛ کارگاه چهارم درآمدی بر رویکرد تئو ون لیون به تحلیل گفتمان

دوره آموزشی «سلسله کارگاه‌های تحلیل گفتمان؛ کارگاه چهارم درآمدی بر تحلیل تاریخی-گفتمانی روث ووداک» توسط پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 20 دی ماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

تحلیل گفتمان ، از جمله گرایش های روش شناسی پراقبال میان محققان علوم انسانی در ایران به شمار می رود ، با اینهمه توجه غالب محققان بر روش تحلیل لاکلائو-موفه ، فرکلاف و تاحدودی ون دایک بوده است . یکی از رویکردهای مفید تحلیل گفتمانی ، از آن تئو ون لیون است که تا حدودی مغفول مانده است . ون لیون بر مفهوم مشروعیت و سنجش و ارزیابی آن از منظر گفتمانی تمرکز دارد . نقطه کانونی اندیشه و نظریات تئو ون لیون تحلیل مساله ی "مشروعیت " است . چالش های اساسی که وی به آن ها می اندیشد و درصدد یافتن پاسخ برای آنها است ، عمدتا عبارتند از این که : تولید مشروعیت از طریق زبان چگونه میسر وامکان پذیر می گردد وفرایندهای تولید مشروعیت کدامند؟  وی با بهره گیری از روش نشانه شناسی و تحلیل گفتمان سعی در ایجاد یک چارچوب نظری دارد که قابلیت پاسخگویی به پرسش های فوق را دارا باشد وی همچنین ، با تاثیر پذیری از فوکو و فرکلاف ، بر تشریح مفهوم پرکتیس و شناسایی ابعاد و مولفه های آن تاکید می ورزد . آشنایی با روش تحلیل ون لیون به محققینی که می خواهند به مساله مشروعیت از منظر گفتمانی توجه نمایند کمک شایانی خواهد  نمود .همچنین محققین حوزه رسانه می توانند از این رویکرد در تحلیل متون حاوی مواضع و بیانیه های رسمی سیاستمداران استفاده نمایند .

آشنایی با ریشه های معنایی مشروعیت از منظر تحلیل گفتمانی

آشنایی با شیوه های 4گانه مشروعیت بخشی و مشروعیت زدایی گفتاری شامل عقلانیت گرایی – اخلاقی سازی-اعتباربخشی – اسطوره گرایی

آشنایی با مفهوم پرکتیس و نسبت آن با گفتمان به عنوان مفهومی بنیادی در اندیشه های فوکو، فرکلاف و سایر تحلیلگران گفتمان

با هدف افزایش دانش نظری پیرامون نظریه تحلیل گفتمان

و ارتقای مهارت عملی در تحلیل شیوه های اعتبار بخشی به گفتار و اهداف و نیات خطیبان متون

شرکت در این دوره برای دانشجویان، محققان علوم سیاسی ، تاریخ و جامعه شناسی و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

زمان برگزاری: روز دوشنبه، ساعت 17 تا 19       تاریخ برگزاری: 20 دی ماه 1400

تاریخ : از ۲۰ دی ۱۴۰۰ تا ۲۰ دی ۱۴۰۰