ماهیت معناشناختی و نحوی آهنگ در فارسی

دوره آموزشی «کارگاه ماهیت معناشناختی و نحوی آهنگ در فارسی» توسط مدیریت ترویج دستاوردهای پژوهش های علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ11 مهرماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

زبان نظامی است برای تبدیل معنا به سیگنال و برعکس. بخش مهمی از معنای زبانی در (گفتار) فارسی بوسیلۀ نظام آهنگ بیان میشود. نقش پررنگ معنایی آهنگ در زبانهایی مانند فارسی در سایۀ روایتهای نظریه‌های غالب زبانشناسی جدید تا حد زیادی پنهان مانده است. این نظریه‌ها که عموماً بر اساس ساختار زبانهای اروپایی شکل گرفته‌اند (بطور ضمنی) فرض میکنند که صورتهای صرف-نحوی تنها شامل صامت و مصوت هستند و از اینرو توجه چندانی به جنبه‌های آهنگی سیگنال ندارند. از دید آنها، مطالعۀ آهنگ در حیطۀ نظام ناظر به قواعد تلفظ عبارات زبانی، یعنی واجشناسی، است.

این دوره، با بازنگری این نگاه و بررسی تاریخی چگونگی شکل‌گیری آن، سعی دارد نظام آهنگ فارسی را بعنوان ابزار مهم صرف-نحوی معرفی کند. با بکارگیری داده‌های زبان طبیعی، نقش مهم آهنگ در تمایز مقولات نحوی نشان داده میشود. بطور مشخص، به اهمیت آهنگ در نشان دادن «اسم سازی» پرداخته میشود که از فرایندهای مهم معناشناختی/نحوی زبان است. در این راستا با توضیح مختصر نظریۀ «اسم سازی دستوری» که اخیراً از سوی ماسایوشی شیباتانی ارائه شده، نشان داده میشود که آهنگ فارسی ابزار قدرتمندی در بیان آن است.

حوزۀ آهنگ زبان فارسی دارای داده‎های باارزشی است که اهمیت آن میتواند بسیار فراتر از جایگاه کنونی آن (محدود به حوزۀ واجشناسی) باشد. این دوره برای طیف وسیعی از دانشجویان زبانشناسی (معناشناسی، صرف و نحو و ...) می‌تواند مفید باشد.

بازنگری مبانی: صرف/نحو/واجشناسی/آهنگ

اسم سازی دستوری در فارسی و نقش آهنگ در بیان آن

با هدف افزایش دانش نظری از لحاظ زبانشناسی نظری و آشنایی با خاستگاه حوزه‌هایی مانند صرف-نحو و واجشناسی

و ارتقای مهارت عملی در تشخیص عناصر تشکیل دهندۀ آهنگ را در قسمتهای مختلف جمله،

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران حوزه زبان‌شناسی و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 5 ساعت ( 2 جلسه 2.5 ساعته ) 2 روز

زمان برگزاری: روزهای یکشنبه، ساعت 15 تا17/30     تاریخ: 11و18 مهر ماه1400

مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (آنلاین)

تاریخ : از ۱۱ مهر ۱۴۰۰ تا ۱۸ مهر ۱۴۰۰