تاریخ محیط زیست جهانی و اهمیت آن در شناخت مطالعات تاریخ تمدن غرب

دوره آموزشی «درسگفتار تاریخ محیط زیست جهانی و اهمیت آن در شناخت مطالعات تاریخ تمدن غرب» با همکاری گروه پژوهشی تاریخ اجتماعی و اقتصادی پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و همکاری مدیریت همکاری های علمی بین المللی در تاریخ 7تیر ماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

این دوره آموزشی به بررسی اهمیت تاریخ محیط زیست جهان که در برگیرنده روایتی از آغاز تکامل بشر تا زمان معاصر است می پردازد. تمرکز مطالب بر نحوه تعامل بشر با دنیایی طبیعی به گونه ای که آن را درک کرده و بر آن تاثیر گذاشته و متقابلاً این دنیای مادی بر او نیز تاثیر گذاشته  است؛ خواهد بود. موضوعات مورد بحث مطالبی از قبیل الگوهای تعاملات با زمین؛ آب؛ گیاهان؛ جانوران؛ منابع انرژی؛ همچنین زوایای اقتصادی؛ سیاسی؛ اجتماعی؛ فرهنگی؛ و تکنولوژیکی در ابعاد محلی؛ منطقه ای و جهانی است. در انتها به نقد روایت غرب از محیط زیست جهانی به خصوص تصویر سازی استعماری و غرب محور از این روایت و نیز استفاده غرب از این رشته در پروژه نفوذ است.

اهمیت حفاظت از محیط زیست و گونه های مختلف گیاهی و جنوری در سطح دنیا به خصوص پس از عصر صنعتی شدن که به سرعت کشورهای گوناگون را در می نوردد هر روزه بیش از پیش خود را آشکار می سازد. در عین حال شناساندن علمی این نکته به دانشجویان و اساتید که همچنان که غرب در حال نسخه پیچیدن برای کشورهای در حال توسعه برای تبعیت از غرب در جهت حفظ محیط زیست است، در عین حال هم از گذشته بزرگ ترین آلاینده محیط زیست بوده؛ و هم اکنون با تمامی پیمان های بین المللی در این رابطه غرب صنعتی پیشتاز آلایندگی جهان است. علاوه بر این شناخت دقیق و درست علمی از آنچه بر محیط زیست به خصوص بر اثر اعمال غرب گذشته راه را برای مقابله با پروژه نفوذ باز کرده و راه های نفوذ را نیز برای جامعه علمی ما آشکار می سازد.

تعریف محیط زیست جهانی و اهمیت آن، تاثیرات متقابل انسان و طبیعت بر یکدیگر

تاریخنگاری محیط زیست و کنشگری اجتماعی

شیوه مطالعه چند رشته ای میان رشته ای موضوعات مورد بحث در تاریخ نگاری محیط زیست

گام دوم انقلاب و تمدن سازی در مقابله با پدیده نفوذ

با هدف افزایش دانش نظری

• دانش‌پذیران پس از اتمام دوره باید بتوانند تاریخ محیط زیست جهانی را بعنوان یک راه مطالعه چند رشته ای و چند وجهی توضیح داده و اهمیت آنرا در شناخت غرب شرح دهند.
  • دانش‌پذیران باید بتوانند پس از اتمام دوره ارزش و اهمیت شناخت تاریخی در فهمیدن عمیقتر مسایل روز و وقایع و روندهای تاریخی را تشریح کنند.
  • دانش‌پذیران باید بتوانند پروژه نفوذ غرب را تشریح کنند و اهمیت محیط زیست را بعنوان رشته ای منحصر به فرد که می تواند هم بهترین راه نفوذ غرب و در عین حال مانعی استوار در جلوگیری از نفوذ و خود باختگی باشد را توضیح دهند.
  • دانش‌پذیران باید بتوانند شیوه بکارگیری داده های مختلف اقتصادی، اجتماعی، ایده اولوژیکی، سیاسی و غیره را در به تصویر کشیدن جامع تحولات جهانی به ویژه در نقد دید خود برتر بینانه غرب در روایت تاریخ محیط زیست جهانی در برخورد با ملل غیر غربی بیان کرده و توضیح دهند.

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران رشته های تاریخ، محیط زیست، روابط بین الملل، علوم سیاسی، غرب شناسی، آمریکاشناسی و مطالعه رسانه و همچنین خبرنگاران روزنامه ها و خبرگزاری ها و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 8 ساعت ( 4 جلسه 2 ساعته) 4روز

زمانب رگزاری: روزهای زوج هفته، ساعت 10 تا 12       تاریخ شروع: 5 تیر ماه 1400

برای اطلاعات بیشتر و ثبتنام Mata.ihcs.ac.ir

کانال سروش مرکز: sapp.ir/tamihcs