ویژگی‌ها و مبانی مطالعه‌ی سکه‌های اشکانی

گروه پژوهشی تاریخ فرهنگی پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

کارگاه آموزشی: ویژگی‌ها و مبانی مطالعه‌ی سکه‌های اشکانی

دکتر صفورا برومند

(عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)

دوران حکمرانی اشکانیان (224 م.- ۴۷/۲۵۰پ.م.) که حدود چهارصد و هفتاد سال به طول انجامید، یکی از طولانی­ترین مقاطع تاریخ ایران به شمار می­رود. اما به رغم این محدوده‌ی زمانی درخور توجه، آثار مکتوب و غیر مکتوب بازمانده از این دوران، در مقایسه با دیگر ادوار تاریخی در ایران به ویژه دوران پیش از اسلام، بسیار اندک است. هم چنین، هیچ اثر مکتوب ادبی دینی و غیر دینی به زبان پهلوی اشکانی (زبان پارتی) و متعلق به این دوران، در دست نیست. آن چه از اشکانیان در متون تاریخی ثبت شده است، نقل قول‌هایی است از مورخان یونانی و رومی که با توجه به جنگ‌های پی در پی اشکانیان با روم، انعکاس تاریخ این دوران در آثار آنها تحت تأثیر اندیشه جانبدارانه نویسندگان رومی قرار گرفته و با کاستی­ها همراه است. در منابع متأخرتر، ازجمله منابع دوره ساسانی نیز نشانی از تاریخ اشکانیان به چشم نمی­خورد. در شاهنامه نیز تاریخ اشکانیان در بیست بیت خلاصه می­شود. در این شرایط، مجموعه درخور توجهی از سکه­های دوره اشکانی در دست است که با بررسی مبتنی بر دانش سکه‌شناسی می­توان از آنها به عنوان منبعی دقیق و مستند برای بازشناسی تاریخ سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و هنری این دوران یاد کرد. درواقع، فلز و آلیاژ سکه­ها در برابر تغییرات جوی، تاثیر خاک و آب و دیگر عوامل فرساینده طبیعت مقاوم بوده و به رغم دیگر آثار باستانی و تاریخی چون چوب، پارچه، چرم و کاغذ که به مرور از بین می‌روند، بیشتر سکه­های بدست آمده سالم‌اند و اطلاعات موجود در آنها، راهگشای مطالعات پژوهشگران تاریخ ایران در دوره اشکانی است. از اینروست که مطالعه‌ی سکه­های دوره اشکانی از مهّم­ترین منابع مطالعه این عصر به شمار می­روند. بر این اساس و با توجه به درخواست دانشجویان و پژوهشگران، برگزاری این کارگاه ضروری به نظر می‌رسد.

مروری بر دوره‌ی اشکانی و ضرورت‌های پژوهش در این حوزه، معرفی سکه‌های اشکانی و کاربرد آنها در پژوهش‌های تاریخی

بازشناسی اهمیت تاریخ اشکانیان

معرفی سکه‌های اشکانی و ویژگی‌های آنها

بازخوانی نمونه‌ سکه‌های اشکانی

خوانش نمونه‌هایی از سکه‌ها و کاربرد تحلیلی آنها

با هدف افزایش دانش نظری و آشنایی با اصول و مبانی مطالعات سکه‌های اشکانی

و ارتقای مهارت عملی در شناسایی و بازخوانی سکه‌ها

بازآموزی، تقویت و کاربردی‌سازی مطالعات سکه‌شناختی در پژوهش‌های تاریخی، باستان‌شناختی و هنری

آموزش علمی و نظری همراه با تمرین عملی و کارگاهی

شرکت در این دوره برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه‌های دانشی تاریخ، باستان‌شناسی، تاریخ هنر و تمامی متخصصان و علاقه‌‌مندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 6 ساعت ( 2 جلسه 4 و 2 ساعته ) 2 روز

زمان برگزاری: روز های شنبه، جلسه اول ساعت 9 تا 13      تاریخ: 4 بهمن ماه 1399

جلسه دوم ساعت 9 تا 11    تاریخ: 11 بهمن ماه 1399

هزینه این دوره: 2/500/000 ریال