نقد و جریان‌شناسی شعر معاصر؛ شعر آوانگارد؛ شعر زبان و پسازبان

دوره آموزشی «کارگاه آموزشی نقد و جریان‌شناسی شعر معاصر ایران و جهان» توسط پژوهشکده زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از تاریخ17 آبان‌ماه 1402 به صورت مجازی شروع می‌شود.

شعر معاصر  از دروسی است که در رشتۀ زبان و ادبیّات فارسی، در حاشیه مانده است و منبع مناسب دانشگاهی برای جریان‌شناسی اشعار آوانگارد از دهۀ هفتاد شمسی به بعد ندارد. برای جبران این خلأ لازم است کارگاه‌هایی بر اساس تحقیقات جدید جریان‌شناسی شعر صورت گیرد. از طرفی شناخت جریان‌های شعری معاصر بدون پشتوانه‌های فلسفی آن امری غیرممکن است، چنانکه تفاوت شعر مدرن و پست‌مدرن در تفاوت بین ساخت‌گرایی و پساساخت‌گرایی و متعاقب آن جریان مدرنیسم و پست‌مدرنیسم ریشه دارد. از این رو، در کارگاه پیش‌بینی‌شده، جریان‌های شعری معاصر سی‌سال اخیر با پشتوانه‌های فلسفی و زبان‌شناختی تدریس می‌شود تا معیار مناسبی برای تعریف و تفکیک جریان‌های شعری آوانگارد که از دهۀ هفتاد تا زمان کنونی در ایران و جهان شکل گرفته‌اند، حاصل شود.

سرفصل‌ها و محتوای دوره آموزشی

تفاوت شعر مدرن و پست‌مدرن بر اساس ساخت‌گرایی و پساساخت‌گرایی (نظام نشانه‌ای سوسور و دریدا)

شعر پست‌مدرن، باباچاهی

تعریف شعر زبان و نظریّۀ زبانیّت براهنی

انواع شعر زبان در ایران: علی قنبری، ارتعاش (احسان مهدیان)­، متن سیاه (دکتر مهدی خبّازی)، فراسپید (فرزاد میراحمدی) (شاعران و شرح نمونه‌ها)

شعر دیداری: تصویری، دیجیتال

شعر پسازبان

مبانی نظری: پست‌اومانیسم، پدیدارشناسی (هرمنوتیک فلسفی، گادامر)

بُعد زبان‌شناختی پسازبان (باراد و پنی کوک)

انواع شعر پسازبان: شعر پسازبان، شعر زیست‌محیطی، شعر اقوام

شعرای پسازبان در ایران

آزمون پایانی: پروژه به صورت نقد شعر تعاملی‌،‌خوانش و تحلیل دسته جمعی اشعار آوانگارد شرکت‌کنندگان

با هدف افزایش دانش نظری:

شرکت کنندگان جریان‌شناسی شعر آوانگارد سی سال اخیر را با توجّه به پشتوانه‌های فلسفی و زبان‌شناختی آن می‌آموزند.

شرکت کنندگان قادر خواهند بود پس از اتمام کارگاه، انواع شعر آوانگارد اعمّ از شعر زبان و پسازبان و زیرمجموعه‌های آن را از هم تشخیص دهند و با توجّه به مشخّصات هر جریان شعری به نقد نمونه شعرهای مربوط بپردازند.

شرکت‌کنندگانِ شاعر پس از پایان دوره قادر خواهند بود در یکی از جریان‌های شعری مورد علاقۀ آوانگارد طبع‌آزمایی کنند.

شرکت در این دوره برای دانشجویان، دانش‌آموختگان، دبیران رشته‌های زبان و ادبیات فارسی ،زبان انگلیسی باگرایش ادبیّات، زبان‌شناسی ، فلسفه ‌و عموم پژوهشگران مباحث ادبی و برای تمامی متخصصان و علاقه‌مندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 10 ساعت ( 5 جلسه 2 ساعته) 5روز

زمان برگزاری: روزهای چهارشنبه، دوشنبه، ساعت 18تا 20       تاریخ شروع دوره: 17  آبان‌ماه 1402

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام:  Mata.ihcs.ac.ir

کانال ایتای مرکز:    eitaa.com/mataihcs