زیبایی شناسی عشق در آثار مولوی و تحلیل بنیادهای فرهنگی اندیشه مولوی دربارة عشق

دوره آموزشی «درسگفتار آموزشی زیبایی شناسی عشق در آثار مولوی و تحلیل بنیادهای فرهنگی اندیشه مولوی دربارة عشق» توسط پژوهشکده زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از تاریخ 22 شهریورماه 1402 بصورت مجازی شروع می‌شود.

مفاهیم خدا، مرگ، عشق و شناخت، مهمترین موضوعات ادبیات عرفانی هستند. رابطة میان انسان و خدا در عرفان اسلامی دو ضلع مثلثی (انسان به عنوان عاشق، خدا به عنوان معشوق، و عشق به عنوان رابط) است که با عشق تمام می‌شود و کمال می‌یابد. عشق پیشرانة حرکت به سوی شناخت خود و خداست و مرگ از بُعدی طریق عشق و وصال و رسیدن به فناء فی الله یا شناخت است.

منابع اصلی اندیشگانی مولوی درباره عشق و نقش آن در شناخت حقیقت، عبارتند از

1. دانش دینی (قرآن و حدیث)

2. اطلاعات مربوط به عرفان

3. اندیشه های اساطیری ایرانی

4. فلسفه یونانی

تعریف عشق (عشق در اندیشه های ایرانی کهن، عشق در اندیشه افلاطون، عشق از نظر ارسطو)،

عشق از نظر فلوطین، اخوان الصفا، زکریای رازی، ابوالحسن دیلمی، ابن سینا)

عشق از نظر امام قشیری، هجویری، شهاب الدین یحیی سهروردی، روزبهان بقلی)

عشق در مثنوی

با هدف افزایش دانش نظری:

شرکت کنندگان اطلاعات پایه ای درباره عشق را می‌آموزند و از منظر فیلسوفان و عارفان کهن دربارة آن آگاهی می‌یابند

شرکت کنندگان شیوة تحلیل متن و دستیابی به بنمایه های فکری و اندیشگانی شعرا و نویسندگان را می آموزند.

در این دوره مباحث مربوط به ادبیات عرفانی و تحلیل های زیباشناختی متون عرفانی صورت می گیرد و موجب تقویت دانش و آگاهی شرکت کنندگان خواهد بود.

شرکت در این دوره برای رشته زبان و ادبیات فارسی، عموم پژوهشگران مباحث ادبی و عرفانی و برای تمامی متخصصان و علاقه‌مندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 12 ساعت ( 6 جلسه 2 ساعته) 6 روز

زمان برگزاری: روزهای چهارشنبه ، ساعت 13 تا 15       تاریخ شروع : 5 مهر ماه 1402