تحلیل نشانه‌معناشناختی استعاره مفهومی (زبانی، تصویری، چندوجهی)

دوره آموزشی «کارگاه تحلیل نشانه‌معناشناختی استعاره مفهومی (زبانی، تصویری، چندوجهی)» توسط پژوهشکده زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 21 خرداد ماه 1402 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

استعاره شناختی و استعاره مفهومی در شکل رایج آن بیشتر بر اساس نظریه لیکاف و جانسون تحلیل می گردد. این نظریه در بستری ساختگرا و همزمانی تدوین شده و استعاره مفهومی را به شیوه ای بسیار ساده و بر اساس اصول قطعی محدود (اصل ثبات و اصل استدلال) بررسی می کند. استعارهیک موضوع نشانه معناشناختی است و برای این که کارایی، معناداری و کارکرد ارتباطی آن مشخص شود به تحلیل نشانه معناشناختی در متن های واقعی و در بستر نظام های گفتمانی و ارتباطی نیاز دارد. از این منظر منطق استعاری نیز پیچیده تر از منطق متعارف است. به ویژه در متن های چندوجهی و بینانشانه ای استعاره به تحلیل های پیچیده تر از آنچه لیکاف و جانسون ارائه داده اند نیاز است. کارگاه حاضر ابزار این تحلیل را در سطوح پیشرفته و نوین در اختیار می گذارد.

سرفصل ها و محتوای دوره آموزشی:

مبانی نظری و روش شناختی (نشانه معناشناسی)

تعریف نشانه، نشانه از دیدگاه سوسور، نشانه از دیدگاه پیرس، گفتمان، ساختارگرایی، پساساختارگرایی، نقشگرایی، معنا، کارکرد، ارتباط، گرامر بصری، استعاره شناختی، استعاره مفهومی، استعاره بینانشانه ای

تحلیل عملی استعاره مفهومی در متن های متعارف ادبی و هنری و غیرهنری

تحلیل استعاره مفهومی در متن های کلامی و بررسی منطق استعاره متعارف

تحلیل عملی استعاره مفهومی در متن های چندوجهی (شعرهای دیداری)

تحلیل استعاره مفهومی در متن های چند وجهی و تحلیل منطق استعاره پویا

تحلیل عملی استعاره مفهومی در متن های بینانشانه ای (متن های اکفراستیک)

تحلیل استعاره مفهومی در متن های بینانشانه ای (اکفراستیک) و تحلیل منطق استعاره گرامری

تحلیل عملی استعاره مفهومی در متن های پست مدرن و متن های موضوعی (مثلا تصاویر استعاری راجع به آب و هوا و گرمایش زمین)

تحلیل استعاره مفهومی پسامدرن

باهدف افزایش دانش نظری در زمینه هاین شانه شناسی و تحلیل گفتمان و نقشگرایی و استعاره شناختی و مفهومی و منطق استعاری

وارتقای مهارت عملی در کاربرد استعاره متعارف و استعاره شناختی، تخیل تصویری، گرامر بصری، شیوه تحلیل درزمانی و همزمانی و تحلیل آثار متنوع کلامی، چندوجهی و بینانشانه ای

شرکت دراین دوره برای دانشجویان رشته های ادبیات و هنر و تبلیغات و خلاقیت های مفهومی، پژوهشگرانحوزه تحلیل گفتمان و نشانه شناسی و پدیدارشناسی وبرای تمامی متخصصان و علاقه‌مندان علوم انسانی مفیداست.

مدت زمان دوره : 10ساعت ( 2جلسه3ساعته و 1 جلسه 4 ساعته ) 3روز

زمان برگزاری: روزهای یکشنبه و سه شنبه، ساعت 14تا 17       تاریخ شروع: 21 خرداد ماه 1402

برای اطلاعات بیشتروثبت نامMata.ihcs.ac.ir

کانال ایتای مرکز:eitaa.com/mataihcs