زبان شناسی رایانشی

دوره آموزشی «زبان شناسی رایانشی» توسط پژوهشکده زبان‎شناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی از تاریخ 9 آذر ماه 1401 بصورت حضوری برگزار می‌شود.

این دوره در قالب 4 دوره آموزشی کارگاه و درسگفتار ارائه می شود

اولین کارگاه این دوره فشرده باعنوان"سیستم عامل لینوکس برای زبان شناسان" می باشد. سیستم عامل نقش بسیار کلیدی در مدیریت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری رایانه ایفا می‌کند. از میان سیستم عامل‌های موجود، سیستم عامل ویندوز میان کاربران جا افتاده ‌است و سهولت استفاده از آن موجب شده است افراد با هر دانش و سن بتوانند از ابزار رایانه برای انجام امور جاری استفاده نمایند. اما این سیستم عامل به دلیل تجاری محور بودن موجب شده است هیچگونه انعطاف پذیری در توسعه انفرادی نداشته باشد و با انتشار هر نسخه هزینه مالی از نظر نرم‌افزار و سخت‌افزار به کاربر تحمیل نماید. در این بین، وجود سیستم عامل‌ها منبع باز موجب می‌شود ضمن دسترسی رایگان و به‌روزرسانی آسان، قابلیت استفاده در رایانه‌هایی با حداقل امکانات سختافزاری وجود داشته باشد. ویژگی این دسته از سیستم عامل‌ها این است که فرمان محور است و باید فرمان نوشته شود تا کاری انجام پذیرد. این ویژگی به انعطاف پذیری این سامانه می‌افزاید. برای مثال در زبانشناسی پیکره‌ای، جستجو در فایل‌های متنی بزرگ چند گیگا بایتی و استخراج اطلاعات بافتی واژه به همراه آمار از آن پیکره زبانی کار چندان مشکلی نیست. در این کارگاه عملی مقدماتی، شرکت کنندگان ضمن آشنایی با این سیستم عامل، با نحوه اجرای فرمان‌ها آشنا می‌شوند. همچنین با کدنویسی با شل در لینوکس برای جستجو در فایل و استخراج اطلاعات مورد نیاز نیز آشنا می‌شوند.

دومین کارگاه این دوره فشرده باعنوان "اصول برنامه‌نویسی برای زبان شناسان" می باشد. برنامه‌نویسی یکی از فعالیت‌های جذاب در حوزه رایانه است که موجود می‌شود بتوان به صورت الگوریتمی یک فرایند را برای رایانه تعریف کرد تا پس از اجرای مراحل برای حل مسئله و انجام محاسبات، یک محصول به عنوان خروجی آن الگوریتم به دست آید. در این کارگاه می‌کوشیم این فرایند الگوریتمی به صورت مقدماتی مطرح شود و ضمن بیان مفاهیم، کدنویسی ساده با زبان برنامه‌نویسی پرل نیز آموزش داده شود.

سومین درسگفتار این دوره فشرده باعنوان"درآمدی بر زبان‎شناسی رایانشی (مرحله مقدماتی)" می باشد. امروزه بین‌‎رشته‌‎ای ‎های مرتبط با زبان‎شناسی متنوع شده و بسیارگسترش یافته‌است. یکی ‏از این بین‌رشته‌ها زبان‎شناسی رایانشی است که از تلفیق زبان‏شناسی و رایانه به‏‌دست می‌آید. هدف از زبان‎شناسی رایانشی تولید و درک زبان طبیعی توسط رایانه است که به‌‎واسطه الگوریتم‎های رایانشی قابل انجام است. وجود بستر وب و حجم زیاد داده زبانی در این بستر این امکان را میسر می‌‎سازد با پردازش این حجم داده ارزش افزوده‌‎ای به‌‎دست آید که این ارزش افزوده می‌تواند جنبه تجاری پیدا کند و به اشتغال‎زایی منجر شود.

در این درسگفتار تلاش می‌شود به‌‎صورت مقدماتی، کلیات زبان‎شناسی رایانشی معرفی گردد. همچنین در این درسگفتار به پردازش زبان فارسی و مشکلاتی محتملی که برخورد با آنها اجتناب ناپذیر است پرداخته می‌شود.

چهارمین درسگفتار این دوره فشرده باعنوان" درآمدی بر زبان‎شناسی رایانشی (مرحله پیشرفته)" می باشد.

سرفصل ها و محتوای دوره آموزشی:

سیستم عامل لینوکس برای زبان شناسان

کلیات درمورد سیستم عامل لینوکس و آشنایی با دستورات ابتدایی

کدنویسی با شل در لینوکس برای جستجو در فایل

اصول برنامه‌نویسی برای زبان شناسان

کلیات درمورد اصول برنامه نویسی و الگوریتم و تبدیل یک مسئله به یک فرایند الگوریتمی

یادگیری مقدماتی با زبان برنامه‌نویسی پرل

درآمدی بر زبان‎شناسی رایانشی (مرحله مقدماتی)

معرفی مفاهیم اولیه در مورد زبان‌شناسی رایانشی

تعریف زبان از دیدگاه ماشین (رایانه)

معرفی پیکره و زبان‌شناسی پیکره‌ای

معرفی مدل‌سازی آماری زبان

درآمدی بر زبان‎شناسی رایانشی (پیشرفته)

درآمدی بر روش‌های یادگیری ماشینی بامربی و بی‌مربی

معرفی روش‌های ماشینی تحلیل زبان‌شناختی در حوزه نحو

معرفی روش‌های ماشینی تحلیل زبان‌شناختی در حوزه معنا

با هدف افزایش دانش نظری آشنایی با اصول برنامه‌نویسی، الگوریتم و تبدیل یک مسئله به یک فرایند الگوریتمی

درباره مفاهیم اولیه در حوزه زبانشناسی رایانشی

و ارتقای مهارت عملی یادگیری مقدماتی زبان برنامه‌نویسی پرل

یادگیری کدنویسی در سیستم عامل لینوکس

شرکت در این دوره برای پژوهشگران حوزه IT، دانشجویان زبان‎شناسی کاربردی رایانشی و پیکره‎ای و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 50 ساعت ( 12 جلسه 4 ساعته  و 1 جلسه 2 ساعته) 12 روز

زمان برگزاری: روزهای چهارشنبه، ساعت 14 تا 18       تاریخ: 9 آذرماه 1401

کانال سروش مرکز :sapp.ir/tamihcs

تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکترصادق آئینه وند (64 غربی)

به دلیل تکمیل ظرفیت ، امکان ثبت نام وجود ندارد.

مکان : تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکترصادق آئینه وند (۶۴ غربی) دوره حضوری

تاریخ : از ۰۹ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۰۰ تا ۲۶ بهمن ۱۴۰۱

تاریخ ثبت نام : از ۰۱ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۹:۳۱ تا ۰۵ بهمن ۱۴۰۱ ساعت ۹:۳۱