روش شناسی تدوین نقشه راه بانکداری اسلامی در جمهوری اسلامی ایران

دوره آموزشی «درسگفتار روش شناسی تدوین نقشه راه نظام بانکداری جمهوری اسلامی ایران» توسط گروه اقتصاد شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 4 دی  ماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

نظام بانکداری جمهوری اسلامی ایران از آغاز اجراء، فروردین 1363، تاکنون با چالش های جدی مواجه بوده است. یکی از اهداف نظام بانکداری مذکور استقرار نظام پولی و اعتباری بر مبنای حق و عدل (ضوابط اسلامی) به منظور گردش صحیح پول و اعتبار و رشد اقتصاد کشور بود. طی بیش از سه دهه گذشته، ارزیابی عملکرد نظام بانکی کشور، بیانگر استمرار توزیع ناعادلانه تسهیلات بانکها، عدم تامین مالی نیازهای اساسی جامعه جهت ریشه‌کن کردن فقر، افزایش سطح عمومی قیمت ها، کاهش قدرت خرید مردم، افزایش ضریب جینی، نا رضایتی مردم، ایجاد فساد، افزایش خروج سرمایه از کشور، عدم بهبود شاخص های کلیدی اقتصاد کشور و غیره است.

تدوین نقشه راه برای تغییر رفتار نظام بانکی کشور مستلزم بهره گیری از روش شناختی دقیق علمی برای حصول به اهداف تعیین شده است. روشی که قادر باشد به طور سیستمی اجزاء و مولفه های نظام بانکی کشور، ارتباط منطقی آن با شریعت اسلام و نیز قوانین بانکی را لحاظ نماید، رویدادهای احتمالی را پیش بینی کرده و آینده را, تا حد امکان, تحت کنترل در آورد. برای این منظور از روش شناختی مهندسی سیستم‌ها استفاده می شود. یکی از مشخصات روش شناختی مذکور عبارت است از مشارکت گروهیِ متخصصان، کارشناسان، اندیشمندان و همة کسانی که به نحوی متأثر از نتایج تدوین این نقشه راه هستند. مشارکت این افراد سبب می‌شود تا آن‌ها اطلاعات، تجربیات و تخصص خود را به بحث و بررسی گذارند و نظریات خود را در مورد مسائلی که تحت تأثیر نقشه راه قرار می‌گیرد، بیان کنند، و نتایج آن را به اجراء گذارند.

کارگاه آموزشی با بررسی شرایط و مشکلات امروز نظام بانکی کشور آغاز و سپس با استفاده از سه لایه: 1- فرایند تعریف مسئله، 2- طرح سیستم ارزشی و 3- ترکیب سیستم (بخش استراتژیک) به برنامه های اجرایی (Action Plans)، و پروژه ها، با زمانبندی مشخص، به اجرای برنامه های عملیاتی و راه حل موانع موجود نظام بانکداری کشور می پردازد.

سیر تکامل نظام بانکداری در ایران: قبل و بعد از انقلاب اسلامی

بانکداری بدون ربا در ایران و جهان

مروری بر قانون عملیات بانکی بدون ربا

تفاوت الگوی عملیاتی بانکداری اسلامی(IB) با بانکداری متعارف(CB)

ارزیابی عملکرد دولت‌ها در اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا پس انقلاب تاکنون: اشتباهات دولت‌ها در اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا

روش شناسی مهندسی سیستم ها در تدوین نقشه راه (UPPS) نظام بانکداری جمهوری اسلامی ایران:

فرایند تعریف مسئله(Problem Definition Process): شناسایی موانع، نیازها، عوامل قابل تغییر و نهادهای اجتماعی و اقتصادی

طرح سیستم ارزشی(Value System Design): تعیین اهداف، شاخص دستیابی به اهداف

ترکیب سیستم(System Synthesis) (بخش استراتژیک): تعیین برنامه های اجرایی، و شاخص پیشرفت برنامه های اجرایی

ارزیابی عملکرد دولت ها در اجرای قانون عملیات بانکی بدون ربا پس انقلاب تا کنون

روش شناسی تدوین نقشه راه با استفاده از رویکرد مهندسی سیستم ها (UPPS)

با هدف افزایش دانش نظری ارایه تصویری روشن از مشکلات نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران

ارایه راه حل برای معضلات نظام بانکداری موجود

شرکت در این دوره برای پژوهشگران، دانشجویان، مدیران و سیاستگذاران نظام مالی و بانکداری جمهوری اسلامی ایران و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

زمان برگزاری: روز شنبه، ساعت 15 تا 18       تاریخ برگزاری: 4 دی ماه 1400

مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (آنلاین)

تاریخ : از ۰۴ دی ۱۴۰۰ تا ۰۴ دی ۱۴۰۰

تاریخ ثبت نام : از ۱۰ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۸:۲۵ تا ۰۵ دی ۱۴۰۰ ساعت ۱۴:۰۹