شاهنامه‌خوانی: شرح و تحلیل داستان بیژن و منیژه

به نام خداوند جان و خرد

پژوهشکده زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

درس­گفتار

شاهنامه‌خوانی: شرح و تحلیل داستان بیژن و منیژه

پرداختن به شاهنامه فردوسی به عنوان ستون خیمه فرهنگ ایرانی و ادبیات فارسی، همواره مورد توجّه ایرانیان بوده است، اما ژرفا و گستره این اثر ارزشمند به اندازه‌ای است که هر کوششی برای شناخت آن نمی است از یم پهناوری که در پسِ سالیان، هنوز ناشناخته مانده است. شاهنامه فردوسی گذشته از این که در سال‌های آغازین رسمیت زبان فارسی در ایران‌زمین و در برابر هجوم واژگان عربی، حجم وسیعی از بار زبان و ادب پارسی را به دوش کشید، در اعماق اساطیر و داستان‌هایش آبستن معنی برای انواع هنر، از نمایش و نقاشی گرفته تا هنرهای تزئینی و معماری بوده و هست. اما متأسفانه با میل انسان امروز به متن‌های کوتاه، که حتی گاهی محتوایی نازل نیز دارند، کمیت شاهنامه مانعی برای گرایش جوانان، حتی متخصصان و دوستداران ادب فارسی به این گنجینه عظیم شده است. حال آن که، حتّی پرداختن به یکی از داستان‌های شاهنامه و دقت و توجّه به ساختمان داستان، گفت و شنود شخصیّت‌ها، فراز و نشیب ماجراها، لفظ شیوا و رفیع، احساسات رقیق و افکار بشر دوستانه سراینده و قدرت او، چه در توصیف جریان داستان و چه در روان‏کاوی اشخاص داستان می‌تواند نتایج بسیار ارزشمندی را به دست دهد.

از این رو، این دوره با تمرکز بر داستان بیژن و منیزه، که یکی از داستان‌های پرآوازه حماسی- عاشقانه شاهنامه است، در تلاش است گامی در جهت تعمیق دانسته‌های پژوهشگران و علاقه‌مندان به شاهنامه بردارد.

سرفصل و محتوای آموزشی کامل دوره :

کلیاتی درباره شاهنامه و داستان بیژن و منیژه و  بررسی پیشینه داستان

آموزش درست‌خوانی متن داستان نزدیک به آنچه در زمان فردوسی خوانده می‌شده است.

بررسی متن داستان به لحاظ واژگان و دستور و معنی کردن بیت‌ها

بررسی انتقادی متن با مراجعه به نسخه‌بدل‌ها و شرح دلایل الحاقی بودن برخی بیت‌ها یا قطعات.

تفسیر و تحلیل  داستان.

بررسی نقاشی‌های قدیمی بازمانده از داستان بیژن و منیژه و سنجش آنها با متن داستان.

بررسی روایات مربوط به داستان بیژن و منیژه در فرهنگ مردم و سنجش آنها با متن شاهنامه.

دکتر ابوالفضل خطیبی

(عضو هیأت علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی )

با هدف افزایش دانش نظری شناخت انتقادی نسخه های شاهنامه، آشنایی با بخشی از هنرهای جنبی مرتبط با شاهنامه

ارتقای مهارت عملی درست خوانی شاهنامه و فهم ادبیات و داستان ها

شرکت در این دوره برای دانشجویان رشته‌های زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ و زبانهای باستانی، و کلیه علاقه‌مندان به هنرهای نمایشی و داستان های شاهنامه و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام tam.ihcs.ac.ir

sapp.ir/tamihcs