درسگفتار بررسی و تحلیل رویکرد عصری – اجتماعی در تفسیر قرآن کریم

گروه مطالعات تاریخی فرهنگی قرآن کریم پژوهشکده مطالعات قرآنی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

درسگفتار بررسی و تحلیل رویکرد عصری – اجتماعی در تفسیر قرآن کریم

دکتر فروغ پارسا

هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

سده 14 هجری که مقارن سده بیستم میلادی است شاهد تحولات چشمگیری در حوزه مطالعات قرآنی و نگاشته های تفسیری بوده است. این بازۀ زمانی از نقطه نظر تحولات فلسفی، علمی، فرهنگی و سیاسی در جهان نیز اهمیت زیادی دارد. چنان که در این دوران فلسفه ها و مکاتب فکری همچون اگزیستانسیالیسم، ماتریالیسم و مارکسیسم رواج پیدا کرده، ایده هایی همچون نزاع علم و دین، آزادی، عدالت اجتماعی، همسانی اقتصادی و برابری جنسیتی را مطرح می کنند. جهان اسلام در حالی که بالطبع از این تحولات تأثیر پذیرفته مسائل و درگیری های خاص خود را نیز داشته است. مسلمانان شیعه و سنّی در ایران و عثمانی بدلیل بی کفایتی، فساد و استبداد حاکمیت درگیر مبارزه با استعمار خارجی و نیز استبداد داخلی بودند. در این میان عالمان و دانشمندان تلاش کردند از خلال آموزه های قرآنی انگیزه و ایده های لازم برای انواع این مبارزات را فراهم آورند.  شخصیت محوری و طلایه دار این تحوّل بی سابقه در حرکت های دینی و قرآنی سید جمال الدین اسدآبادی (1897/1314-1838/1254) است. در واقع سید که از عقب ماندگی و انحطاط کشورهای اسلامی رنج می برد به این نتیجه رسید که تنها راه پیشرفت و ترقی مسلمانان بازگشت به آموزه ها و معارف قرآن کریم است. این نخستین بار در طی سده‌های متمادی است که مسلمانان برای حل مشکلات اجتماعی و سیاسی خود به قرآن روی آوردند و کلید حل مسایل خود را از قرآن و در تعامل با قرآن جستجو می کردند. در واقع سیدجمال موفق شد گرایشی با عنوان  عصری اجتماعی در تفسیر پدید آورد و گفتمان قرآنی نوینی را مطرح نماید. این گرایش در طول سده 14 به مثابه گرایش غالب در تفسیر قرآن وجود داشته است. این سلسله از درس گفتارهای قرآنی بررسی و تحلیل این گرایش تفسیری را بعهده دارد.

سابقه و بستر شکل گیری تفسیر اجتماعی در سده معاصر

توجهات قرآن کریم به جامعه، سرنوشت اجتماعی انسان

نمونه تفاسیر اجتماعی سده 14

سید جمال الدین اسدآبادیومیرزای نائینی و عالمان عصر مشروطه

نمونه تفاسیر اجتماعی سده 14

عبده – سید قطب

نمونه های منتخب در تفسیر اجتماعی

بازرگان – طالقانی – طباطبایی – مطهری

با هدف افزایش دانش نظری در زمینه مبانی نظری تفسیر اجتماعی قرآن و شاخص های تفسیر اجتماعی

ارتقای مهارت عملی در تفسیر آیات

شرکت در این دوره برای دانشجویان و پژوهشگران مطالعات قرآنی مفید است.

شرکت در این دوره برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی بلامانع است.

به شرکت کنندگان گواهینامه معتبر داده خواهد شد که ارزش علمی و اداری دارد. این گواهینامه قابل ترجمه و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است.

تلفن مشاوره (در ساعت اداری) : 88624485

نشانی: تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکتر صادق آئینه وند (64 غربی)- پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

کانال تلگرام مرکز :  @ihcsoe

مرکز آموزش‌های آزاد تخصصی علوم انسانی