باستان­ شناسی و تاریخ هخامنشیان در قفقاز

دوره آموزشی «کارگاه باستان­شناسی و تاریخ هخامنشیان در قفقاز» توسط پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 3 دی‌ماه 1401بصورت مجازی برگزار می‌شود.

از جمله موضوعات مغفول مانده در مطالعات تاریخی ایران باستان، آثار و ابعاد تاریخ حکومت­های ایرانی در خارج از مرزهای کنونی است. منطقه­ی قفقاز جنوبی نیز که شامل کشورهای امروزی گرجستان، آذربایجان و ارمنستان است در روزگار باستان بخشی از گستره­ی پهناور امپراتوری هخامنشی بوده است. با این­حال در فهرست­های رسمی هخامنشیان تنها به نام ارمنستان اشاره شده و اشاره­ای به مناطق گرجستان و آذربایجان نشده است. بنابراین وضعیت این مناطق در طول این بازه زمانی از تاریخ ایران می­تواند مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

منابع نوشتاری برجای مانده از این دوران اطلاعات محدودی از منطقه مورد بحث به دست داده­اند. بنابراین برای بازآفرینی تاریخ این مقطع نیاز به بررسی آثار و شواهد باستان­شناسی است. بررسی نوشته­های مورخان و یافتن ارتباط بین نوشته­های آن­ها و داده­های باستان­شناسی نمودهای ویژه و تازه­ای از تاریخ دوران هخامنشی را آشکار می­سازد که تا بحال در مطالعات پژوهشگران ایرانی چندان جایگاهی نداشته است و بنابراین پرداختن به این موضوع لازم و ضروری است.

کلیات تاریخ هخامنشیان

بررسی متون نوشتاری در مورد هخامنشیان در قفقاز

بررسی آثار باستان­شناختی مکشوفه از قفقاز هخامنشی

تحلیل ارتباط بین نوشته­های مورخان و داده­های باستان­شناسی

با هدف افزایش دانش نظری در مورد تاریخ و باستان­شناسی هخامنشیان در منطقه قفقاز

و ارتقای مهارت عملی در چگونگی بازخوانی گزارشات مورخان باستان در ارتباط با آثار باستانی

و در چگونگی تفسیر داده­های حاصل از متون تاریخی در ارتباط با داده­های باستان­شناسی

بازآموزی، تقویت و توانمندسازی: تاریخ و آثار ایران هخامنشی در حوزه ایران فرهنگی

شرکت در این دوره برای پژوهشگران، دانشجویان رشته­های تاریخ، باستان­شناسی، پژوهش هنر و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

زمان برگزاری: روز شنبه،  ساعت 9 تا 13       تاریخ: 3 دی‌ماه 1401

مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (آنلاین)

تاریخ : از ۰۳ دی ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۰۰ تا ۰۳ دی ۱۴۰۱

تاریخ ثبت نام : از ۰۸ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۱۲:۱۶ تا ۰۳ دی ۱۴۰۱ ساعت ۸:۵۳