انقلاب ­های علمی؛ دوره مقدماتی

دوره آموزشی «درسگفتار انقلاب­های علمی؛ دوره مقدماتی» توسط پژوهشکده اندیشه سیاسی و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 7دی ماه 1401 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

تامس کوهن در کتاب معروف «ساختار انقلابهای علمی» بصورت مشخص به طرح مساله انقلاب علمی و چیستی و ویژگیهای آن پرداخته و این مساله پس از تبیین وی، از نظر فلسفی اهمیت دوچندانی پیدا کرد. مساله کوهن در این کتاب، تحلیل و ارائه الگویی برای  تغییر و تحولات علمی بود. این پرسش که آیا الگویی کلی برای تحول علمی وجود دارد؟، جدای از اهمیت فلسفی موضوع،برای امروز جامعه علمی ما در نسبت سنجی با مساله تحول علوم انسانی دارای اهمیت بسزایی است.

این دوره با موضوع انقلابهای علمی، و بر مبنای مدخل تامس نیکلز در دانشنامه فلسفه استنفورد تنظیم شده است وبا معرفی و نقد این مدخل پیش میرود. تلاش خواهد شد مجموعه مباحث و سرفصلهای این کتاب در دورهای تبیینی، انتقادی، و کاربردی اجتماعی، ارائه و جمع بندی شوند.

اهمیت و ضرورت طرح مساله

مفهوم انقلابهای علمی نزد تامس کوهن

تبیین کوهن متقدم و متاخر از انقلابهای علمی

ریشه های تاریخی مساله

دلالتهای روشی رویکرد کوهن

نقد رویکرد کوهن و نسبت سنجی با مسائل جامعه علمی

با هدف افزایش دانش نظری: درباره دیدگاه انقلابهای علمی تامس کوهن و ضرورت نگاه مساله محور در قلمرو فلسفه علم

و ارتقای مهارت عملی: امکان نقد و بررسی تحلیلی موضوع با بکارگیری تمرینهای تفکر انتقادی

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 4 ساعت ( 2 جلسه 2 ساعته ) 1روز

زمان برگزاری: روز چهارشنبه، ساعت 9 تا 13     تاریخ برگزاری: 7 دی ماه 1401