فلسفه تاریخ؛ دوره مقدماتی

دوره آموزشی « درسگفتار فلسفه تاریخ؛ دوره مقدماتی» توسط پژوهشکده اندیشه سیاسی و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 18 آبان ماه 1401 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

مطالعات «فلسفه تاریخ» به طرح پرسشهای بسیار مهمی می‌پردازد که هر فیلسوفی ناچار از پاسخ یا تحلیل یا اعلام موضع نسبت به آنهاست و به همین دلیل، نقش محوری و البته چالشی در بنای ساختمان‌ها و دستگاههای فکری فلسفی ایفا می‌کند.

آیا می‌توان برای تاریخ بشری و رویدادهای تاریخی قانونی عام و یا الگوی تحلیلی کلی وضع نمود؟ آیا تاریخ طبق نقشه و طرحی قابل درک در جریان است؟ روش تحلیل مسایل تاریخی چگونه است؟ مسیر حرکت تاریخ به سمت تکامل و رشد است یا انحطاط و رکود؟ سیر تحول و حرکت تاریخ، خطی است یا دوری؟ آیا فرهنگ و تمدنها و به ویژه تمدن معاصر، می‌توانند مسیر کلی حرکت تاریخ را متحول کنند؟ نقش اراده و خواست انسان در تاریخ تا کجا امتداد می‌یابد؟ عوامل محرک تاریخ کدام‌اند و نقش سنت های الهی را چگونه باید تحلیل نمود؟ آیا تاریخ امری عینی است؟ تفسیر تاریخی چیست؟ و غیره بخشی از این پرسش‌ها قلمداد می‌شود.

تردیدی نیست که یکی از نقاط کلیدی مساله «تحول علوم انسانی» و حل چالشهای پیچیدۀ آن، در پاسخ و ارائۀ تحلیلی نظام‌مند از پرسشهای بنیادین فلسفه تاریخی است و از این رو توجه و دامن زدن به مطالعات فلسفه تاریخی برای جامعۀ علمی ما اهمیت دوچندانی پیدا کرده است.

از میان عناوین متفاوتی که در فلسفه علم تاریخ (فلسفه انتقادی/ تحلیلی تاریخ) و فلسفه نظری تاریخ (فلسفه بنیادی/ جوهری تاریخ) مطرح شده‌اند، در دوره مقدماتی، معیار گزینش مباحث را نسبت سنجی با مسائل و چالشهای مطرح درچارچوب موضوع تحول علوم انسانی برگزیدیم و تلاش می‌شود سرفصلهای مورد نظر در دورهای تبیینی، انتقادی و اجتماعی ارائه و جمع بندی شوند.

تعاریف، تقسیم بندی ها، و منابع

روش شناسی مطالعات فلسفه تاریخی

نظریه ها و مکاتب فلسفی

آغاز و انجام و الگوی حرکت  تاریخ

مکانیزم حرکت تاریخ و نقش انسان و قوانین

تبیین و عینیت تاریخ

با هدف افزایش دانش نظری: درباره مطالعات فلسفه تاریخ

و ارتقای مهارت عملی: امکان نقد و بررسی تحلیلی موضوع با بکارگیری تمرینهای تفکر انتقادی

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 4 ساعت ( 2 جلسه 2 ساعته ) 1روز

زمان برگزاری: روز چهارشنبه، ساعت 9 تا 13      تاریخ برگزاری: 18 آبان ماه  1401

مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگ(آنلاین)

تاریخ : از ۱۸ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۰۰ تا ۱۸ آبان ۱۴۰۱