آشنایی با مفهوم و نظریه های صلح، فرهنگ صلح و آموزش صلح

دوره آموزشی «آشنایی با مفهوم و نظریه های صلح، فرهنگ صلح و آموزش صلح» توسط مرکز اسناد فرهنگی آسیا پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 30 خرداد ماه 1401 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

ماهیت جنگ در دهه‌های اخیر به صورت چشم گیری تغییر یافته است و اگرچه جنگهای بین دولتی عمدتاً کاهش یافته است، ولی منازعات درون کشوری به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در واقع، پارادایم جدید "جنگ میان مردم" است. جنگهای فعلی اغلب منازعاتی در داخل کشورها و جوامعی بوده هستند که از نظر قومیت، زبان، مذهب و یا جغرافیا از همدیگر متفاوت هستند. فوریت ناشی از نسل کشی، سرکوب، ظلم و ستم و تروریسم موج جدیدی از اقدامات و درخواست‌ها را سبب شده است و به جستجوهای تشدید یافته برای راه‌هایی جهت حل منازعات و جلوگیری از منازعات مهلک منجر شده است. دیگر صلح به معنی نبود جنگ آن هم میان کشورها نیست. موضوعات و مباحث جدیدی مانند فمینیسم، عدالت، بحران‌های زیست محیطی و خشونت مطرح شده است که در بحث صلح بایستی مورد توجه قرار گیرند.

برهمین اساس رسیدن به یک رویکرد مشترک درباره مفهوم صلح، حوزه فعالیت پژوهشگران این حوزه را مشخص می‌کند و این نیز خود اهمیت این مساله را نشان می‌دهد. به همین دلیل، در جلسه اول این کارگاه آموزشی تعاریف موجود درباره صلح، نقل و نقد و تفاوت در رویکرد غرب و شرق به صلح نیز بررسی می‌شود. همچنین تصویری کلی از تئوری های صلح نیز ترسیم می‌شود.

در کنار مفهوم سازی صلح، در جلسه دوم این کارگاه به مساله فرهنگ صلح نیز پرداخته می شود و موارد زیر تبیین می شود:

الف) چرا مساله فرهنگ در صلح مطرح است؟

ب) مهمترین شاخصهای فرهنگ صلح کدامند؟ آیا این شاخصها در همه کشورها و مناطق یکسان هستند؟

ج( چگونه می‌توان در هر کشوری متناسب با شرایط آن کشور به توسعه شاخص‌های فرهنگ صلح اقدام کرد؟

جلسه سوم این کارگاه نیز به آموزش صلح اختصاص دارد. با توجه به اهمیت آموزش صلح در بنیان جامعه‌ای صلح آمیز و همچنین با توجه به خلاء تئوریک در این زمینه، این کارگاه می‌تواند گامی هر چند کوچک در توسعه این حوزه باشد

سرفصل ها و محتوای دوره آموزشی:
بررسی و نقد تعاریف موجود درباره صلح
بررسی تفاوت در رویکرد غرب و شرق به صلح
ارایه تصویری کلی از تئوریهای صلح
اهمیت مساله فرهنگ در صلح
مهمترین شاخصهای فرهنگ صلح
چگونگی توسعه شاخصهای فرهنگ صلح متناسب با شرایط هر کشور
اهمیت آموزش صلح
اصول حاکم بر آموزش صلح
چالشهای آموزش صلح
رویکردها به صلح و نقد تعاریف
چگونه می توان نقش موثری در ارتقای فرهنگ صلح داشت؟
چرا آموزش صلح مهم است؟ و چالش های این مساله در ایران کدامند؟
با هدف افزایش دانش نظری در زمینه مفهوم صلح، تعاریف و نظریههای آن
در زمینه مفهوم فرهنگ صلح، شاخصها و چگونگی بسط شاخصها

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران مرتبط با مطالعات صلح مانند رشته های جامعه شناسی، علوم سیاسی، روابط بین الملل،

محیط زیست و ادیان و برای تمامی متخصصان و علاقه‌مندان علوم انسانی مفید است.

زمان برگزاری: روزهای دوشنبه و چهارشنبه.، ساعت 10 تا 12       تاریخ برگزاری: 30 خرداد و 8 و 20 تیر ماه 1401

تاریخ : از ۳۰ خرداد ۱۴۰۱ تا ۲۰ تیر ۱۴۰۱

تاریخ ثبت نام : از ۲۵ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۷:۴۷ تا ۲۰ تیر ۱۴۰۱ ساعت ۱۶:۴۷