بررسی و تحلیل حقوقی ماده ۴ «قانون مجازات استفاده­ کنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز» (مصوب ۱۳۹۶)

دوره آموزشی «بررسی و تحلیل حقوقی ماده 4 «قانون مجازات استفاده­کنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز» (مصوب 1396) (چگونه نفع عامه با توسل به گفتمان عمل­گرایانه کنشگران در فرایند جرم­انگاری به حاشیه رانده می­شود؟)» با همکاری پژوهشکده مطالعات سیاسی، روابط بین­الملل و حقوق پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 27 تیر ماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

با افزایش تخلفات مربوط به گاز، نرخ بالای استفاده غیرمجاز از گاز در کشور و پیامدهای ناشی از آن و حجم بالای پرونده­های کیفریِ مطرح در امور حقوقی شرکت­های گاز استانی، مجموعه شرکت ملی گاز با کمک وزارت نیرو، تدوین سیاست­ها و برنامه­های جدیدی را برای مقابله با جرم مزبور در دستور کار خود قرار داد که از جمله آن­ها می­توان به کنشگری فعال این کنشگران در تصویب «قانون مجازات استفاده­کنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز» در سال 1396 اشاره کرد. قانونگذار در ماده 4 این قانون، با پیش­بینیِ امکان واگذاری «اشتراک غیردائم» به متقاضیان توانست به خوبی و تا حد قابل توجهی از نرخ بالای سرقت و استفاده غیرمجاز از گاز بکاهد. به گونه­ای که ضمن واگذاری اشتراک غیردائم، سازمان­های مزبور تا سه سال موظف به تعیین تکلیف ساخت­وسازهای غیرمجاز و یا موارد تغییر غیرضروری کاربری شدند این ماده قانونی که از همان ابتدا با مخالفت شدید نهادهایی چون جهادکشاورزی، شهرداری و دادگستری مواجه بود؛ نهایتاً با تفسیر نادرست و قدرت اقناع کنندگی این کنشگران در ارائه توجیهات خود به مخاطبان، سه سال پس از تصویب قانون یعنی در تیرماه 1399 قدرت اجرایی خود را از دست داد و به حاشیه رانده شد.

نظر به اهمیت این ماده قانونی در تأمین یکی از مهم­ترین مطالبات شهروندان یعنی دریافت اشتراک قانونی گاز به ویژه در استانی چون البرز که نرخ استفاده غیرمجاز و سرقت از گاز به دلایل گوناگون بالاست، و اکنون با تفسیر نادرست، غیرعلمی و متاسفانه سیاست­­زده برخی کنشگران به حاشیه رانده شده است، این کارگاه آموزشی بر آن است تا این قانون و سپس ماده 4 آن را از منظر حقوقی، جرم­شناسی و با اتخاذ رویکردی انتقادی تحلیل کند تا معلوم گردد این ماده در صورت تحلیل درست و علمی از آن، تاچه اندازه می­تواند در تحقق یکی از مهم­ترین اقسام حقوق شهروندی موثر باشد.

فایل پوستر

سرفصل‌ها و محتوای دوره آموزشی:

در سطح هنجاری و نظری، چگونه از منظر سنت برساخت­گرایی اجتماعی، ادامه تعارض میان کنشگران فرایند جرم­انگاری در مرحله تعرف جرم تا اجرای آن، می­تواند به برساخته شدن مصداق دیگری از آنچه مقصود مقنن بوده است، منجر شود؟

1. چگونه ماده 4 «قانون مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز از آب، برق، تلفن و فاضلاب و گاز» ناظر بر امکان واگذاری اشتراک موقتِ گاز به متقاضیانی که شرایط دریافت اشتراک دائم ندارند؛ با مخالفت کنشگرانی چون شهرداری یا جهاد کشاورزی و حمایت گفتمان قضایی، در عمل به برساخته­ای دیگر از مقصود مقنن تبدیل و موجب به حاشیه راندن نفع عامه شد؟

2. تحلیل صحیح از سه سال مذکور در ماده 4 قانون چیست؟ آیا مقصود مقنن، امکان واگذاری اشتراکات موقتِ گاز تنها تا سه سال پس از تصویب قانون است و یا منظور از آن، فرصت قانونیِ دستگاه­های متولی امر جهت تعیین تکلیف نهایی اشتراکات موقت (تبدیل آنها به اشتراک دائم و یا جمع­آوری اشتراکات موقت) ظرف این سه سال بوده است؟

با هدف افزایش دانش نظری آشنایی با نظریه برساخت­گرایی اجتماعی و کاربست آن در فرایند جرم­انگاری

و ارتقای مهارت عملی

  1. چگونگی اثرگذاری گفتمان­های مختلف بر مفهوم و مصداق «اشتراک غیردائم» در نظام عدالت کیفری ایران؛
  2. آشنایی با دیدگاه سازمان­هایی چون شهرداری و جهادکشاورزی نسبت به عملکرد دستگاه­های خدمات­رسان چون شرکت گاز در انجام وظایف و رسالت­های ذاتی خود؛
  3. آشنایی با دیدگاه دستگاه­های خدمات­رسان نسبت به چگونگی تعاملشان با سازمان­هایی چون شهرداری و جهادکشاورزی؛
  4. شناخت نقاط ضعف و قوت قانون مجازات استفاده غیرمجاز از ...،
  5. ارائه تحلیلی علمی و صحیح از این قانون به ویژه ماده 4 قانون و تبصره­های ذیل آن که معرفت نسبت به آن به ویژه برای وکلای دادگستری به منظور دفاع شایسته از وکلای خود در محاکم ضروری است.

شرکت در این دوره برای چه کسانی مفید است؟

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران، وکلای دادگستری و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 3 ساعت ( 1 جلسه 3 ساعته ) 1 روز

زمان برگزاری: روز یکشنبه، ساعت 13تا 16      تاریخ برگزاری : 27 تیرماه 1400

با ارائه گواهینامه معتبر و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دارای ارزش علمی و اداری و قابل ترجمه

کانال سروش مرکز:     sapp.ir/tamihcs

مشاوره: 88624485

در صورت نیاز به شماره 09036200266 پیام بدهید

تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکتر صادق آئینه وند (64 غربی)

مدیریت ترویج دستاوردهای پژوهش های علوم انسانی

به دلیل اتمام دوره ، امکان ثبت نام وجود ندارد.


مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی(آنلاین)

تاریخ : از ۲۷ تیر ۱۴۰۰ تا ۲۷ تیر ۱۴۰۰

تاریخ ثبت نام : از ۲۰ تیر ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۳۰ تا ۲۸ تیر ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۳۰

طول دوره : ۳ ساعت ( ۱ جلسه ۳ ساعته ) ۱ روز

ظرفیت کل : بدون محدودیت


تعداد بازدید:۴۱۰۷