اهمیت سکه‌شناسی ایران دوران اسلامی(دوران خلافت عباسی)

دوره آموزشی « اهمیت سکه‌شناسی ایران دوران اسلامی (قرن دوم تا هفتم هجری قمری)» با همکاری پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 27 ماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

سکه‌ها ازجمله مدارک تاریخی به شمار می‌روند که به سبب ساخته شدن از فلزاتی چون طلا، نقره و آلیاژهایی با ماندگاری بالا، از ویژگی مقاومت در برابر تغییرات محیط برخوردارند و بدین ترتیب، گذشت زمان فاقد تاثیر مخرب بر این مستندات تاریخی است. ضرب سکه‌ها در حجم زیاد در قرون گذشته نیز ویژگی دیگری است که دسترسی به آنها را در گستره‌ای درخور توجه، میسر می‌کند. از اینرو، در مقایسه با دیگر مستندات تاریخی مجموعه درخور توجهی از سکه‌ها در دست است که به واسطه‌ی کیفیت مناسبشان، اطلاعات دقیق و ارزشمندی را در اختیار پژوهشگر قرار می‌دهند. اطلاعاتی درخصوص وزن،‌ ارزش و قدرت مالی سکه‌ها، نظام پولی، گستره‌ی استفاده و گردش سکه‌ها، از نخستین مطالبی است که می‌توان از سکه‌ها کسب کرد. پراکندگی جغرافیایی سکه‌ها و اسامی ضراب‌خانه‌های آنها که بر روی سکه‌ها نقش بسته است، اطلاعات ارزشمندی از حوزه اقتدار سیاسی و اقتصادی افراد یا حکومت‌های عامل ضرب سکه را در بر دارد و بدین ترتیب، در برخی موارد و به ویژه درخصوص سکه‌هایی که در قرون نخستین اسلامی در ایران ضرب شده‌اند، سکه‌ها تنها منابع دست اولی به شمار می‌روند که از حضور سیاسی یا نفوذ اقتصادی فرد یا حکومتی در منطقه‌ یا زمان خاص حکایت می‌کنند. به علاوه،این مستندات تاریخی اطلاعات ارزشمندی از وضعیت اجتماعی، فرهنگی، دینی و سیاسی دوران ضرب آنها را ارائه می‌کنند. درواقع، آن هنگام که تصاویر و متن سکه‌ها از منظر مطالعات نشانه‌شناختی مد نظر قرار می‌گیرد، بررسی نشانه ها،نمادها، علائم و متن سکه ها اطلاعات ارزشمند و درخور توجهی از رویکرد سیاسی، اندیشه دینی و مذهبی و ارزش‌های فرهنگی زمان ضرب سکه را در اختیار پژوهشگر قرار می‌دهد. به دیگر سخن، سکه‌ها گذشته از این که به عنوان ابزار داد و ستد مورد استفاده بودند، کتیبه‌ای کوچک محسوب می‌شدند که به علت سهولت در حمل و نقل، دسترسی آسان و امکان انتشار، رسانه دیداری مناسب و فراگیر برای معرفی، تبلیغ و انتقال پیام به شمار می‌رفتند. با توجه به اهمیت اطلاعات سکه‌هایی که از قرن دوم تا هفتم هجری در ایران ضرب شده‌اند و مجموعه‌های ارزشمند از این سکه‌ها که در موزه‌ها و مجموعه‌های خصوصی نگهداری می‌شود، سکه‌شناسی دوران ایران اسلامی از قرن دوم تا هفتم هجری قمری، به عنوان حوزه‌ دانشی مکمل مطالعات تاریخی، در بازشناسی مباحث مبهم و نکات تاریک تاریخ ایران نقش مهّمی را ایفا می‌کند. از اینرو، آشنایی با روش‌ها و اصول مطالعات سکه‌شناسی این دوره، می‌تواند زمینه‌ساز ارائه نظرات علمی و نو در مطالعات تاریخ ایران دوران مورد بحث قلمداد شود.

هم‌چنین، علاوه بر جمع کثیری از مخاطبان عام که به واسطه‌ علاقه‌ی فردی به مطالعات سکه‌شناختی روی آورده‌اند، بررسی مقالات و پژوهش‌های سال‌های اخیر، مبین توجه دانشجویان و پژوهشگران به حوزه‌ی دانشی سکه‌شناسی است. این امر در حالی است که بیشتر این آثار به واسطه‌ی فقدان آشنایی و مهارت لازم به این دانش، با کاستی‌هایی همراه است. از اینرو، برگزاری کارگاه تخصصی و علمی می‌تواند در تکمیل و اصلاح اطلاعات پژوهشگران علاقه‌مند به دانش سکه‌شناسی نقش مهّمی ایفا نماید.

فایل پوستر

سرفصل‌ها و محتوای دوره آموزشی:

معرفی سکه‌شناسی دوره ایران اسلامی و کاربرد آن در پژوهش‌های تاریخی

آشنایی با مبانی دانش سکه‌شناسی دوره ایران اسلامی

بازشناسی نمونه‌هایی از سکه‌ها و کاربرد تحلیلی آنها

با هدف افزایش دانش نظری و آشنایی با اصول و مبانی دانش سکه‌شناسی ایران اسلامی(قرن دوم تا هفتم هجری قمری)

و ارتقای مهارت عملی در شناسایی و بازخوانی سکه‌های ایران اسلامی (قرن دوم تا هفتم هجری قمری)

شرکت در این دوره برای چه کسانی مفید است؟

شرکت در این دوره برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه‌های دانشی تاریخ و تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 3 ساعت ( 1 جلسه 3 ساعته ) 1 روز

زمان برگزاری: روز یکشنبه، ساعت 16 تا 19      تاریخ: 27تیرماه 1400

با ارائه گواهینامه معتبر و مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دارای ارزش علمی و اداری و قابل ترجمه

کانال سروش مرکز:     sapp.ir/tamihcs

مشاوره: 88624485

در صورت نیاز به شماره 09036200266 پیام بدهید

تهران- بزرگراه کردستان- نبش خیابان دکتر صادق آئینه وند (64 غربی)

مدیریت ترویج دستاوردهای پژوهش های علوم انسانی

به دلیل اتمام دوره ، امکان ثبت نام وجود ندارد.


مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (آنلاین)

تاریخ : از ۲۷ تیر ۱۴۰۰ تا ۲۷ تیر ۱۴۰۰

تاریخ ثبت نام : از ۲۴ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۹:۱۸ تا ۲۸ تیر ۱۴۰۰ ساعت ۹:۱۸

طول دوره : ۳ ساعت ( ۱ جلسه ۳ ساعته ) ۱ روز

ظرفیت کل : بدون محدودیت


تعداد بازدید:۳۰۷۵