رموز اشراقی شاهنامه (داستان سیاوخش)

دوره آموزشی «درسگفتار رموز اشراقی شاهنامه (داستان سیاوخش)» توسط مدیریت ترویج دستاوردهای پژوهش های علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در تاریخ 26 اردیبهشت ماه 1400 بصورت مجازی برگزار می‌شود.

رموز اشراقی، رموزی است که در تعلیمات سهروردی فیلسوف بزرگ قرن ششم هجری قمری تبیین شده است و اصلی‌ترین آنها دو رمز نور و ظلمت است. آثار سهروردی گنجینۀ گرانقدری از معارف ایرانی –اسلامی است که با رجوع به آن می‌توان داستانهای شاهنامۀ فردوسی را تحلیل و بررسی کرد. از میان آن داستان‌ها، داستان سیاوش حائز اهمیت درجه اول است.چراکه این داستان روح فتوّت و جوانمردی را در جامعۀ امروز تقویت خواهد کرد. در شرح داستان سیاوش نویسندگان بسیاری قلمفرسایی کرده‌اند. اما حقیقت این است که از بررسی دقیق این آثار به دست می‌آید که نظریۀ منقّح و روشنی در تفسیر داستان سیاوش به دست داده نشده است. در این دورۀ آموزشی، پس از شرح ابیات داستان سیاوش در شاهنامه به بررسی رموز آن داستان در پرتو حکمت اشراق سهروردی پرداخته خواهد شد. مخاطبان این دوره علاوه بر آنکه با شاهنامۀ فردوسی از نزدیک آشنا خواهند شد، رموز باستانی و ایرانی را به واسطۀ حکمت اشراق بیشتر خواهند شناخت.

آشنایی با فردوسی و منابع شاهنامه

مروری بر معنی رمز و تمثیل در حکمت اشراق

آشنایی با حکمت اشراق سهروردی

شرح ابیات داستان سیاوش و حلّ رموز آن

خوانش ابیات شاهنامه توسط دانشجویان

با هدف افزایش دانش نظری آشنایی با فلسفۀ اشراق و رموز اشراقی شاهنامه، آگاهی از میراث حکمی و فلسفی ایرانی-اسلامی و رمزگشایی از داستانهای شاهنامه

و ارتقای مهارت عملی در درست خواندن و درست فهمیدن متون فارسی

شرکت در این دوره برای علاقه‌مندان به حکمت ایرانی-اسلامی و دانشجویان و محققان ادبیات فارسی، فلسفه و حکمت اسلامی، ادیان و عرفان، به‌ویژه پژوهندگان حوزۀ حکمت اشراق، سهروردی‌پژوهی و شاهنامه‌شناسی و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 15 ساعت ( 10 جلسه 1.5 ساعته ) 10 روز

زمان برگزاری: روزهای یکشنبه، ساعت 30/15 تا 17       تاریخ: 26 اردیبهشت ماه 1400

مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی (آنلاین)

تاریخ : از ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ تا ۰۳ مرداد ۱۴۰۰