حقوق بزه‌دیدگان خشونت جنسی در محاکم کیفری: افسانه‌ها و واقعیت‌ها

پژوهشکده مطالعات سیاسی، روابط بین­الملل و حقوق پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

کارگاه آموزشی: «حقوق بزهدیدگان خشونت جنسی در محاکم کیفری: افسانه‌ها و واقعیت‌ها»

(یادگیری مهارتهای رفتاری لازم برای تأمین حداکثری مطالبات و منافع بزهدیده در دادگاههای کیفری ایران)

دکتر سپیده میرمجیدی

(عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)

بزهدیده هر جرمی با نیازها و منافع متفاوت و مشخصی به دستگاه عدالت مراجعه می­کند. آنچه در ادبیات و نوشتگان مربوطه از آن با عنوان «نیازهای عدالت» یا «منافع عدالت» بزه­دیده یاد می­شود. بزه­دیدگان انواع خشونت­های جنسی نیز از این قاعده مستثناء نیستند. نیازهای گوناگونی که در هر نظام حقوقی بسته به سازوکارهایی از عدالت که در آن نظام بکار می­رود (مانند عدالت کیفری یا عدالت ترمیمی)، به درجات گوناگون تأمین و تحقق می­یابد. ولی آنچه ویژگی متفاوتی به نیازهای بزه­دیدگان خشونت جنسی می­بخشد، علاوه بر آسیب­پذیری بیشتر این بزه­دیدگان در مقایسه با بزه­دیدگان جرایم دیگر و تفاوت در آسیب­های ناشی از خشونت­ جنسی در مقایسه با دیگر جرایم، همانا سیطره کلیشه­های جنسیتی و تفکرات قالبی بیشتر کنشگران گفتمان قضایی در رسیدگی به پرونده­های خشونت جنسی است که با تقسیم بزه­دیدگان به زن خوب/عفیف در مقابل زن بد/غیرعفیف - که به خوبی بر اساس نظریه مدنا-حور قابل تببین است - و به تبع آن به رسمیت نشناختن ادعای بزه­دیدگیِ این قربانیان، در بیشتر موارد پاسخ مناسب به حقوق و نیازهای بزه­دیده را با چالش­ جدی مواجه می­سازد.

بر همین اساس، شناسایی مهم­ترین نیازها و منافع عدالت بزه­دیدگان خشونت جنسی، ضرورت اتخاذ رویکردهای بزه­دیده محور در پاسخ به نیازهای مزبور و از همه مهم­تر آشنایی با انواع مهارت­ها و نحوه تعامل با قضات و دیگر کنشگران برای تأمین حداکثری این نیازها، یکی از مهم­ترین مسائلی است که در ادبیات مربوطه و تحقیقات تجربی در این حوزه، گفتمان تقنینی و قضایی بیشتر نظام­های حقوقی دنیا را به اتخاذ مدل­هایی از عدالت رهنمون می­سازد که ظرفیت­های به مراتب بیشتری برای پاسخ به مطالبات و منافع عدالت بزه­دیدگان خشونت­های جنسی داشته باشد.

علاوه بر کلیشه­های جنسیتی و مردانه حاکم بر جرایم جنسی، سیطره رویکردهای ایدئولوژیک به طور مشخص در نظام عدالت کیفری ایران، وضعیت زنان قربانی خشونت جنسی را به مراتب با خطرهای بیشتری چون آسیب دوباره، به رسمیت نشناختن  و طفره از احراز جرم و تبعات اجتماعی آن مواجه می­سازد.

لذا در این کارگاه آموزشی و با عنایت به تجربه­ای قریب به ده سال و انجام طرح­های پژوهشی متعدد در این حوزه، برآنم با تعریف خشونت جنسی، مفهوم رضایت جنسی و بیان افسانه­ها و واقعیت­های موجود حول این جرم و طرح مهم­ترین نیازهای یک بزه­دیده خشونت جنسی، کاربردی­ترین مهارت­های عملی و رفتاری لازم را برای تعامل با قضات در دادگاه­ها به منظور تأمین حداکثری این نیازها به مخاطب ارائه نمایم.

بدیهی است اهمیت برگزاری این کارگاه در جلب توجه مخاطبان و کنشگران قضایی به ضرورت تأمین نیازها، منافع و مطالبات عدالت بزه­دیده­ فارغ از رویکردها و تفسیرهای ایدئولوژیک، تفکرات قالبی، مردانه و جنسیت­زده از پرونده­های خشونت جنسی برای افزایش میزان اثربخشی مداخله­های کیفری در این پرونده­ها است. آنچه با اتخاذ رویکرد بزه­دیده محور به نیازهای قربانی و بهبود آسیب­های ناشی از جرم از یک طرف و پیشگیری از تکرار جرم از طرف دیگر حاصل می­شود.

1.چه زمانی می­توان به درستی فردی را بزه­دیده یک جرم جنسی خواند؟

2. تعریف رضایت جنسی و مولفه­های تشکیل دهنده آن (چه زمانی می­توان گفت یک رابطه جنسی مبتنی بر رضایت جنسیِ طرفین نبوده است)؛

3. افسانه­ها و واقعیت­های خشونت جنسی،

4. آسیب­های گوناگون جرم جنسی بر بزه­دیده و دیگرانی که تحت تأثیر جرم واقع شده­اند؛

حقوق جنسیتی زنان بزه­دیده؛

5. حمایت­های قانونی از زنان بزه­دیده خشونت جنسی مشخصاً در گفتمان تقنینی ایران؛

6. مهارت­­های عملیِ لازم برای تأمین حداکثری نیازهای خود به عنوان بزه­دیده در محاکم کیفری؛

7. اقدامات فوری و لازم در صورت وقوع یک جرم جنسی (به ویژه میان محارم

اهداف تخصصی و کاربردی کامل دوره :

با هدف افزایش دانش نظری با آنچه به عنوان «منافع عدالت» یا «نیازهای عدالت» بزه­دیدگان خشونت جنسی شناخته می­شود.

بازآموزی، تقویت و توانمندسازی: 1. بزه دیده خشونت جنسی از چه حقوقی برخوردار است و چه منافع و مطالباتی دارد.

2. چگونه می توان در ساختار خصمانه، رسمی و سنتی عدالت این حقوق را تأمین و به منافع و نیازهای خود پاسخی درخور دارد

آموزش علمی و نظری همراه با تمرین عملی و کارگاهی

شرکت در این دوره برای دانشجویان، پژوهشگران و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

زمان برگزاری: روزیکشنبه، ساعت 13 تا 16      تاریخ: 25آبان ماه 1399

هزینه ثبت نام :رایگان

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام Mata.ihcs.ac.ir

کانال تلگرام مرکز:    @ihcsoe