نقد مضمونی

پژوهشکده زبان و ادبیات فارسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری مرکز ادبیات فارسی و تحقیقات عرفانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب برگزار می‌کند:

درسگفتار نقد مضمونی

آشنایی با نقد مضمونی که از جمله حوزه های نقد مدرن محسوب می شود و آشنایی با این نقد می تواند فرصتی باشد برای نگاهی تازه به متون ادبی فارسی. در واقع این نقد که قبل از نقد ساختارگرایی در فرانسه آغاز گر نقد نو به حساب می آمد و اکنون نیز حوزه ای شناخته شده می باشد، در ایران چندان شناخته شده نمی باشد. سعی مدرس این کارگاه این است که علاقه مندان به حوزه ادبیات و دانشجویانی که به طور مستقیم و یا غیر مستقیم به حوزه های ادبی و شعر علاقه دارند را با این حوزه نقد اشنا کند. هر چند در ایران از مدت ها پیش نقد مضمونی به نوعی وجود داشته است، اما همه مسئله این است که واژه مضمون در برداشت سنتی از آن مورد نظر بوده است، مانند مضمامینی چون زمان، عشق، مرگ و غیره.  اما مسئله این است که در نقد مضمونی، برداشت مدرن از مضمون مورد نظر است. در این مجال، ضمن اسیب شناسی نقد مضمونی در ایران، به این پرسش اصلی خواهیم پرداخت که اساسا چه تفاوت ها و نقاط افتراقی بین «مضمون در نقد سنتی» و «مضمون در نقد مضمونی» فرانسه، که متاثر از فلسفه پدیدارشناسی می باشد وجود دارد. با تعمیق موارد ذکر شده و آشنایی با این حوزه نقد می توان انتظار داشت تا منتقدین حوزه ادبیات و شعر بتوانند متون ادبی و شعر فارسی را با نگاهی جدید مورد واکاوی قرار دهند.

معرفی نقد مضمونی و خاستگاه های آن: خاستگاه های فلسفی و ادبی

نقد ژرژ پوله با تاکید بر کوگیتوی خالق ادبی

نقد ژان پیر ریشار مبتنی بر امر حسی و «هستی در جهان» نویسنده

نقد مضمونی از دیدگاه میشل کولو : «ساختار افق» و  مفهوم «منظره» در شعر

آسیب شناسی نقد مضمونی در ایران با تاکید به موارد مطرح شده و سعی در پیاده سازی بر متون ادبی فارسی

با هدف افزایش دانش نظری

و ارتقای مهارت عملی در نقد ادبی

آموزش علمی و نظری همراه با تمرین عملی و کارگاهی

شرکت در این دوره برای دانشجویان و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 18 ساعت (6 جلسه 3 ساعته ) 2 روز

زمان برگزاری: روزهای چهارشنبه و  پنج شنبه ساعت 9 تا 17   تاریخ: 4و5اردیبهشت ماه 1398

هزینه ثبت نام: 2/500/000 ریال _ با تخفیف 2/000/000 ریال

ظرفیت دوره محدود است