دیدگاه متفکران عرب و نحوه مواجهه با مدرنیته

گروه فلسفه و کلام شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

درسگفتار: دیدگاه متفکران عرب و نحوه مواجهه با مدرنیته

دکتر قاسم پورحسن

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی

جهان عرب در میان ایرانیان در چهل سال اخیر مورد غفلت بوده است، الجابری در کتاب المثقفون عند العرب از اهمیت جریان روشنفکری در دنیای عرب سخن بمیان آورده است.

بخشی از این جریان مربوط به پرسش از دوره جدید و مدرنیته بوده مانند شرفی و آرکون و الجابری و حسن حنفی. در این کارگاه کوشش خواهد شد تا سنخ شناسی از مواجهه با غرب  و دوره جدید صورت گرفته و خوانش آنها واکاوی و نقد گردد.

این دوره مشتمل بر تبیین مرحله از واکاوی جریان روشنفکری در دنیای عرب می باشد. دوره اول مربوط با آغاز دوره دویست ساله نخست تا قبل از انقلاب اسلامی است که چگونگی پرسش از تجدد  با سید جمال آغاز و تا کندوکاوها و مواجهه اخوان المسلمین به درازا می کشید. بطور تقریبی این دوره، صد سال را در بر میگیرد که مهمترین واقعه  آن ظهور تفکر رشید رضا و شاگردانش می باشد.

دوره دوم مربوط به انقلاب  تا تحولات ده سال گذشته می باشد که مهمترین آنها ابوزید، محمد الغزالی و ارکون می باشند. دوره سوم مربوط به دوره بهار عربیعربی است که معطوف به وضع آینده است و مجید الشرفی الجابری را در این دوره می توان مورد التفات قرار داد. هدف از این دوره، معرفی، تبیین و نقد دیدگاه‌ها متفکران و روشنفکران عرب، برای حوزه ایرانی است.

تاریخچه بحث از مواجهه

رویکردهای متفکران عرب در خوانش مدرنیته

چیستی دوره جدید نزد روشنفکران عرب

بررسی آراء محمد آرکون

بررسی آراء مالک ابن  النبی

بررسی آراء مجید الشرفی

بررسی آراء محمد الجابری

با هدف افزایش دانش نظری فهم نسخ های مواجهه

شرکت در این دوره برای دانشجویان و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مدت زمان دوره : 9 ساعت ( 3جلسه 3 ساعته ) 1 روز

زمان برگزاری: روز پنجشنبه، ساعت 8 تا 18       تاریخ: 16اسفندماه 1397

هزینه ثبت نام: 1/200/000 ریال _ با تخفیف900/000 ریال _ دانشجویان پژوهشگاه500/000 ریال

sapp.ir/tamihcs