درسگفتار : اصول فقه به شیوه تفکر انتقادی

گروه تمدن اسلامی پژوهشکده اندیشه سیاسی، انقلاب و تمدن اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

درسگفتار : اصول فقه به شیوه تفکر انتقادی

دکتر سیّد حسین حسینی

عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

علم اصول فقه از جمله مهم ترین علوم اسلامی است که نقش بسزایی در تعیین چارچوب ها و شیوه استنباط از متون دینی دارد و نسبت آن به فقه مانند نسبت منطق به فلسفه است. از سویی، این علم از جمله علوم عقلی محسوب شده که با منطق و فلسفه نیز قرابت بسیاری دارد. همین امر اهمیت آموزش آن را در حوزه علوم انسانی دو چندان می کند چرا که پژوهشگر علوم انسانی را با مبانی و مدل هایی آشنا می سازد که  می تواند  از آن در چارچوب تحلیل های علوم انسانی و اجتماعی بهره ببرد.

با این وجود، آموزش های سنتی اصول فقه در حوزه ها و دانشگاه ها، غالبا از بکارگیری شیوه های تفکر انتقادی دور هستند. در این دوره تلاش می شود آموزش مباحث اصول فقه همراه با بکار بستن مدل ها و تکنیک های تفکر انتقادی همراه باشد تا زمینه های تعمق، تحلیل، ذهنیت استدلالی، نظم منطقی، قدرت سنجش و مقایسه، کلی نگری، ایجاد انگیزه، مهارت دیالوگ، توان نقد، حل مساله، تفکر انتزاعی، نگاه روش شناختی، طبقه بندی موضوعات، تشویق به پژوهش محوری، کشف مغالطات، پرورش خلاقیت، متد تعریف، بکارگیری الگوی نقد، دقت، جامع نگری، انصاف علمی، استقلال و شهامت فکری، در دانش پژوهان نهادینه شود. بدین ترتیب انتظار می رود از آموزش و کسب مهارت های تفکر انتقادی، متعاقبا زمینه های پژوهش های نوینی در این عرصه گذارده شود.

تاریخچه و تعریف علم اصول

تقسیمات حکم

تعریف دلیل و اقسام آن

ادله اجتهادی؛ کتاب و سنت

تقسیمات جزء

اصول لفظیه و ...

و ارتقای مهارت عملی به کار بستن تکنیک های تفکر انتقادی در مطالعات پژوهشی علم اصول

بازآموزی، تقویت و توانمندسازی دانش پژوهان با ایجاد مساله های پژوهشی جدید در علم اصول

شرکت در این دوره برای پژوهشگران و دانشجویان رشته های الهیات و فلسفه و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

زمان برگزاری: روز یکشنبه ها، ساعت 14 تا 16       تاریخ: 2 دی ماه 1397

هزینه ثبت نام: 1/200/000ریال _ با تخفیف 1/000/000 ریال _ دانشجویان پژوهشگاه500/000 ریال

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام tam.ihcs.ac.ir

sapp.ir/tamihcs