جایگاه ارزش‌ها در علم

گروه فلسفه علم و فناوری پژوهشکده  غرب‌شناسی و علم پژوهی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

کارگاه آموزشی جایگاه ارزش‌ها در علم

دکتر حسین شیخ‌رضایی، دکتر امیراحسان کرباسی‌زاده، دکتر حامد بیکران بهشت، دکتر میثم محمدامینی، دکتر کیوان الستی

یکی از مباحثی که در چند دهه‌ی اخیر در علم‌پژوهی به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است، مسأله‌ی جایگاه ارزش‌ها در علم است. تقریباً مورد توافق است که در علم، ارزش‌های «معرفتی» نقش دارند. اما ارزش‌های «غیرمعرفتی» چطور؟ طرفداران آرمان «علم رها از ارزش» بر این باورند که ورود ارزش‌های غیرمعرفتی به علم، عینیت علم را خدشه‌دار می کند و از این‌رو، حتی اگر این ارزش‌ها در عمل در علم اثرگذار باشند، باید این اثر را خنثی کرد. در مقابل، بسیاری از مخالفان آرمان فوق بر این باورند که نه تنها این آرمان دست‌نیافتنی است، بلکه حتی مطلوب هم نیست. این تضاد آشکار اهمیت این مسأله را دو چندان می‌کند: از یک سو، ابتدا باید ببینیم نقش ارزش‌ها در علم اجتناب‌ناپذیر یا نامطلوب است یا خیر، و از سوی دیگر، هر یک از این موارد که درست باشد، باید در مورد امکان بررسی و ارزیابی ارزش‌ها و احیاناً تغییر یا حذف آن‌ها بررسی‌هایی صورت گیرد. به طور خاص، فیلسوفان علم فمینیست به این مسأله توجه کرده‌اند. در این کارگاه آموزشی، تلاش می‌شود تا به پرسش‌های زیر پاسخ داده شود: (1) ارزش‌های غیرمعرفتی چگونه در علم وارد می‌شوند و نقش ایفا می‌کنند؟ (2) نقش ارزش‌های غیرمعرفتی در علم مثبت است یا منفی یا این‌که به چیستی ارزش‌های دخیل مربوط می‌شود؟ (3) آیا نقش ارزش‌های غیرمعرفتی قابل حذف از علم (یا قابل جبران) می‌باشد؟ (4) علم فمینیستی به چه معناست و افق آن چگونه است؟

جایگاه ارزش‌ها در علم با توجه به دسته‌بندی ارزش‌ها

مسأله‌ی نقش ارزش‌ها و عینیت علم

بررسی امکان تفکیک ارزش‌های معرفتی از ارزش‌های غیرمعرفتی

نقش ارزش‌ها در علوم تصمیم‌ساز

جایگاه ارزش‌ها در علم و علم فمینیستی

با هدف افزایش دانش نظری نحوه‌های اثرگذاری ارزش‌ها در علم، نحوه‌ی تعیین و ارزیابی ارزش‌های معرفتی، امکان «علم»های جایگزین

آموزش علمی و نظری همراه با تمرین عملی و کارگاهی

شرکت در این دوره برای دانشجویان فلسفه، علوم اجتماعی، و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته‌های علوم پایه و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

sapp.ir/tamihcs

مرکز آموزش های آزاد تخصصی علوم انسانی