هامش و حاشیه در ادوار نسخ خطی

به نام خداوند جان و خرد

زبان و ادبیات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

کارگاه آموزشی هامش و حاشیه در نسخ خطی

برای بررسی، طبقه‌بندی، تصحیح و حتی مرمت یک نسخ خطی، نیاز به اطلاعات بسیاری است که در قالب یادداشت های گونه‌گون، در حاشیه متن اصلی آمده است. این یادداشت‌ها نکات بسیاری در خصوص سرگذشت یک نسخه خطی بیان می کنند که گاه نقشی اساسی در مطالعات، بررسی‌ها و کار با نسخ خطی ایفا می‌کنند. به طوریکه قالب اطلاعات لازم برای شناسایی نسخ خطی از قبیل مالکیت، فن شناسی و سرگذشت یک نسخه را می توان از یادداشت‌های حاشیه و هامش استخراج نمود.

از سوی دیگر این یادداشت ها گاه منعکس کننده تلاش مالکان پیشین نسخ خطی در تصحیح، شرح و توضیح متون آنها نیز هست به طوریکه گاه هرگونه تلاش برای بررسی، تصحیح و پژوهش در متون نسخ خطی ضرورتاً نیازمند آشنایی با شکل و ساختار این یادداشت ها و رموز و اختصارات به کار رفته در آنها است.

از این رو آشنایی با یادداشت‌ها، رموز، اختصارات و نوشته های حاشیه و هامش نسخ خطی و کاربرد آنها را می توان از مهارت های ضروری هر پژوهشگر، فهرستنویس و کتابدار نسخ خطی دانست که در این دوره بر آنیم تا از طریق بررسی نمونه های موجود به آن بپردازیم.

سرفصل و محتوای آموزشی کامل دوره :

آشنایی با ساختار هامش و حاشیه و اهمیت آن در بررسی های نسخه شناسی

ریخت شناسی هامش و حاشیه در ادوار نسخ خطی

آشنایی با اصلاحات هامش و حاشیه

انواع یادداشت ها و نوشته های هامش و حاشیه معانی و کاربرد آنها در بررسی های نسخه‌شناسی و تصحیح متون

دکتر علی مشهدی رفیع

(پژوهشگر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران)

با هدف افزایش دانش نظری آشنایی با حاشیه و هامش در نسخ خطی و اهمیت آن در بررسی های نسخه شناسی

و ارتقای مهارت عملی مهارت استخراج اطلاعات جانبی از حاشیه و هامش و کاربست این اطلاعات در تصحیح متون

آموزش علمی و نظری همراه با تمرین عملی و کارگاهی

شرکت در این دوره برای همه علاقه مندان به آثار مکتوب، دانشجویان، شاغلان در رشته های مرتبط، متصدیان موزه ها، مشاغل مربوط به میراث مکتوب و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام tam.ihcs.ac.ir

مرکز آموزش های آزاد تخصصی علوم انسانی