نقد های پسامدرنیستی به متن های تاریخ نگارانه (تغییر تاریخ کارگاه ۲۹ آبان ماه)

به نام خداوند جان و خرد

گروه پژوهشی تاریخ سیاسی

تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

کارگاه آموزشی تاریخ نگاری ( 4)

نقد های پسامدرنیستی به متن های تاریخ نگارانه

اکنون بیش از چهار دهه از طرح مباحث پسامدرنیستی در محافل علوم انسانی می­گذرد اما در محافل تاریخ­پژوهی ایرانی یا به صورت این مباحث به صورت جدی مطرح نشده یا کمتر توسط تاریخ­پژوهان مطرح شده است. همین تأخیر تاریخی موجب شده است خلاءهای بزرگی در میان تاریخ­پردازان جوان و نسل­های پیشین پدید آید که باید عمیقاً به آن توجه کرد. طبعاً و دانش تاریخ­نگاری ایران را در معرض مواجهات عمیق­تر با این نوع چالش­های فکری، روشی و معرفتی قرار داد تا افق­های تازه­تری به سوی تاریخ­پردازان ایرانی گشوده شود.

پست مدرنیسم جنبشی فکری – معرفتی است که ویژگی بارز آن نقادی، ساختارشکنی مبانی روش­شناسانه و معرفت­شناسانه مدرن است و همه نظریه­ها شناخت را زیر سئوال برده است. نظریه­پردازان پست مدرنیسم چون بازنمایی گذشته باید در قالب روایت و گفتمان صورت پذیرد، متن­های تاریخی جنبه ادبی و ایدئولوژیک پیدا می­کنند. از نگاه آن‌ها گذشته نه کشف و نه فهم بلکه خلق می­شد و خالق آن مورخ بود. بنابراین، اگر چیزی به عنوان واقعیت عینی و حقیقی در تاریخ و جهان بیرون وجود داشته باشد امکان دسترسی به آن وجود ندارد. پست مدرنیسم به عنوان یک تفکر انتقادگر هرچند به تأسیس جریانی تازه در تاریخ­نگاری نیانجامید اما تأثیر شگرفی بر رویکردهای تاریخ­نگاری مدرن وارد ساخت و موجب پدید آمدن بحران‌ها و چالش­های بزرگی در اندیشه و روش تاریخ­نگاری شد. در این کارگاه تلاش می­شود مهمترین مدعیات پسامدرنبیستی و تأثیر ان بر فرایند تاریخ­نگاری به بحث گذاشته شود.

سرفصل و محتوای آموزشی کامل دوره :

روایت‌های پست مدرنیستی از تاریخ

دیدگاه های پسامدرنیستی درباره ماهیت و فهم تاریخی

ره آوردهای پسامدرن ها برای مورخان

چرخش زبانی، شالوده شکنی، نفی­کلان روایتها و مرگ مولف

گسست یا استمرار در تاریخ و تردید درباره حقیقت

دکتر علیرضا ملایی توانی

(عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)

با هدف افزایش دانش نظری در رویکردهای تاریخ نگاری مدرن

و ارتقای مهارت عملی در کاربرد نقدهای پسا مدرنیستی در متن تاریخ نگارانه

آموزش علمی و نظری همراه با تمرین عملی و کارگاهی

شرکت در این دوره برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی، پژوهشگران تاریخ و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام tam.ihcs.ac.ir

مرکز آموزش های آزاد تخصصی علوم انسانی