نقد گفتمانی متن های تاریخ نگارانه

به نام خداوند جان و خرد

گروه پژوهشی تاریخ سیاسی

• تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می کند:

کارگاه آموزشی تاریخ نگاری (2)

نقد گفتمانی متن­های تاریخ­نگارانه

گفتمان یکی از پُرکاربردترین و بحث­انگیزترین مفاهیمی است که در حوزه­های گوناگون علوم انسانی ایران امروز رواج یافته است. اما از پیوند آن با تاریخ­نگاری یا متن­های تاریخ­نگارانه کمتر سخن رفته است. تاریخ­نگاری به علت ساخت زبانی، کارکرد اجتماعی و ادعای تولید دانش و نیز پیوندش با قدرت و ایدئولوژی و بافت اجتماعی، خصلت گفتمانی دارد. بنابراین، از این منظر، تاریخ­نگاری مجموعهای از گفتمانهای مختلف پیرامون گذشته است که می­کوشد، گذشته انسانی را برای «انسان روزگار خود» تشریح، تفسیر، تبیین و معنادهی کند. در هر دورۀ تاریخی متأثر از ساختار و مناسبات قدرت گفتمان­های گوناگون تاریخ­نگاری شکل می­گیرند و بر مبنای هر یک از گفتمان­های تاریخ­نگاری، روایت­ها، تفسیرها، برداشت­ها، گزینش­ها و خوانش­های خاصی پدید می­آیند تا در چارچوب گفتمان مزبور هم معنا تولید کنند و هم موجب فهم­های متفاوت شوند. طبعاً در این گفتمان­ها از روش­ها و رهیافت­های گوناگون استفاده می­شود تا معناها، فهم­ها و تلقی­های مختلفی از گذشته در پیوند با ایدئولوژی و مناسبات پیچیدۀ قدرت – دانش تولید شود و ذهنیت­ها و روابط اجتماعی و مناسبات قدرت را شکل دهد. این کارگاه قصد ندارد وارد مناقشات مفهومی و نظری در این بارۀ شود اما می­کوشد به متن­های تاریخ­نگارانه به مثابه گفتمان­های متفاوت بنگرد و از نقد گفتمانی آن­ها سخن بگوید.

سرفصل و محتوای آموزشی کامل دوره :

گفتمان تاریخ نگاری چیست و چرا تاریخ خصلت گفتمانی دارد؟

تاریخ نگاری و قدرت، ایدئولوژی، ذهن و زبان مورخ

مبانی و روش، زمینه؛ بافت و موقعیت اجتماعی

ویژگی ها، نشانه ها وکارکردهای گفتمانی و اجتماعی متن های تاریخ نگارانه

تغییر گفتمان‌های تاریخی و بروز منازعات معنایی

گفتمان و حقیقت در تاریخ نویسی، تحلیل انتقادی گفتمان تاریخ نگارانه

دکتر علیرضا ملایی توانی

(عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)

با هدف افزایش دانش نظری گفتمان تاریخی و مناسبات دانش قدرت

و ارتقای مهارت عملی تحلیل انتقادی تاریخ نگارانه

آموزش علمی و نظری همراه با تمرین عملی و کارگاهی

شرکت در این دوره برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی، پژوهشگران تاریخ و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مرکز آموزش های آزاد تخصصی علوم انسانی

جلسه اول۰۱:۰۰ بعدازظهر۰۵:۰۰ بعدازظهر