تبیین تورات و انجیل در قرآن: رویکرد اسلامی در مطالعات تطبیقی قرآن و عهدین

به نام خداوند جان و خرد

پژوهشکده مطالعات قرآنی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری انجمن ایرانی

مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی برگزار می کند:

تبیین تورات و انجیل در قرآن: رویکرد اسلامی در مطالعات تطبیقی قرآن و عهدین

رابطه متنی قرآن و عهدین همواره از چالشی‌ترین مباحث برای دانشجویان و دانشیان علوم قرآنی بوده است. پژوهشگران مسلمان و ادیان دیگر، به شباهات و تفاوت‌های بسیار میان قرآن و عهدین تا کنون از منظرهای گوناگونی نگریسته‌اند و تلاش کرده‌اند تا دلیل این شباهات و تفاوت‌ها را با نظریات مختلف مانند: اقتباس، ریشه‌های مشترک یا .... بیان نمایند. اما در این میان کمتر به این مساله از منظر خود قرآن پرداخته شده است:

"نظر قرآن کریم درباره‌ی رابطه‌اش با عهدین چیست؟ قرآن در بیش از 3 آیه به طور مستقیم به نقش خود به عنوان "مبیّن" عهدین تصریح کرده و در یک جا نیز خود را "مهیمن" عهدین خوانده است. در آیه‌ای دیگر قرآن یکی از مخاطبان قصص خود را "بنی‌اسرائیل" معرفی کند. این تصریحات قرآنی کمتر مورد توجه بوده است.

مبین و مهیمن بودن قرآن به چه معناست؟ قرآن چه بخش‌هایی از عهدین را تبیین کرده است؟ این تببین عهدین در قرآن چگونه بروز یافته است؟

آیا قرائنی بیرونی وجود دارد که نشان‌دهنده‌ی این نوع رابطه باشد؟

فهم رابطه‌ی قرآن با عهدین می‌تواند در توسعه مطالعات تطبیقی این دو متن کارآ باشد و موجب پیشرفت‌هاییبنیادی گردد. دانشجویان علوم قرآنی با شناخت بهتر این رابطه فیمابین می‌توانند پژوهش‌های تطبیقی مفیدتری را سامان دهند که در نهایت به اثبات اصالت قرآن و ریشه‌ی وحیانی آن کمک کند.

سرفصل و محتوای آموزشی کامل دوره :

شناخت قرآن از خود به مثابه تبیین گر کتاب مقدّس

قرآن و نوع رابطه‌اش با عهدین،  نقش تبیین‌گری کتاب مقدّس

راهکارهایی برای ارائه مطالعات تطبیقی اسلامی در آکادمیای بین‌المللی

دکتر محسن فیض‌بخش، دکترمحمد قندهاری

با هدف افزایش دانش نظری و شناخت نظام مند رابطه­ی قرآن و کتاب مقدّس از منظر قرآن

و ارتقای مهارت عملی فهم داستان‌های مشترک قرآن و کتاب مقدس مبتنی بر ایده‌ی تبیین‌گری قرآن

شرکت در این دوره برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته های ادیان، الهیات

و برای تمامی متخصصان و علاقمندان علوم انسانی مفید است.

مرکز آموزش های آزاد تخصصی علوم انسانی

مکان : پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی